Őszre óvodába indulok!

Újabb iskolaév vagy is óvodai év előtt állunk.

Kicsit koránnak tűnik a mondat, ami a címben szerepel, de úgy gondolom, itt az ideje, hogy segítsük a szülőket az óvodaválasztásban.

Sokat beszéltünk már arról, hogy miért kell iskolába anyanyelven iratkozni, de kevesebb szó esett az óvodaválasztásról. Természetesen helyesen dönt, ha gyermekét magyar óvodába íratja, nem csak azért, mert anyanyelven könnyebb kommunikálni, hanem az óvodai nevelés segíti az önazonosság tudat fejlődését. Önismerete kitárul, önbizalma megerősödik és egészséges tagja lesz a magyar közösségnek. Ezek a szempontok sem elhanyagolhatók. Sok olyan pszichés jelenség megelőzhető, mint a szorongás, szocializáció negatív hatásai, érdektelenség, visszahúzódottság és még számtalan pedagógiai szempont szól az anyanyelvű oktatás mellett.

A Magyar Nemzeti Tanács ebben az évben is megszólítja a szülőket, hogy írassak gyermeküket magyar óvodai csoportba. Összefogva az összes támogatást mely segíti a szülőket, a családokat gyermekük iskoláskor előtti intézményben való boldogulását.

Külön nem lehet egyik programot sem kiemelni, mert mindegyik a maga nemében egyedülálló és a magyar óvodai hálózatot erősíti.

Az elmúlt időszakban a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program kiteljesedett, magyar szellemiségű játéksarkok mindegyik óvodában, korszerű játszóterek egész Vajdaság területén. Itt kell megjegyezni a Magyar Nemzeti Tanács szakszerű és céltudatos munkáját, hiszen szinte mindegyik kis faluba eljutott ez a fejlesztés, mert mindegyik közösség számít. Ebbe a programba az épületek fejlesztése is benne van, ami nagy segítség az önkormányzatoknak. A Rákóczi Szövetség már több éve segíti a szórványban élő nemzettársainkat. Ajándékcsomagok, iskolatáska és egyszeri támogatás a gyerekeknek.  Az iskolabusz program pedig megkönnyíti, hogy a lakhelyéhez legközelebbi magyar óvodába jusson el a gyerkőc.

Itt van még a Szülőföldön magyarul támogatás, ami gyermekenként 75 eurós támogatást jelent. Közben a gyerekek könyvet, játékszereket, sport felszereléseket kapnak, melyeket a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága biztosít a vajdasági magyaroknak a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül.

Őszre óvodába indulok - gyere közénk te is!

A 2019/20-as tanévben is érdemes lesz magyar oviba járni.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon