Komplex támogatási rendszer

A Magyar Nemzeti Tanács megalakulása óta egyik fontos célkitűzései közé tartozik az oktatás.

Az elmúlt évek alatt az oktatás támogatása folyamatosan fejlődött és el lehet, sőt el is kell mondani, hogy szinte az óvodától az egyetemig a vajdasági magyar közösség támogatásban részesül. Egyre többen vesznek tudomást erről és egyre többen igénylik is az ilyen segítséget. Azonban el kell azt mondani, hogy ezek a támogatások a Magyar Kormány Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága jóvoltából valósulnak meg egész Vajdaságban, ott, ahol magyarok élnek. Az is tudni kell, hogy ez a szerteágazó rendszer a FIDESZ-KDNP kormány odafigyelésével vált komplexé és a Vajdasági Magyar Szövetség politikusainak köszönve folyamatos is.

A vajdasági magyar közösség érdekképviselete a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül megfogalmazta azokat az igényeket, melyek tudnak hatni a közösségeink fejlődésére.

A Vackor program segíti az óvodába induló gyerekeket, éves támogatásban részesülnek. Az óvoda fejlesztési program pedig technikailag fejleszti az intézményeket. Az elmúlt években játszóterek épültek ki, magyar óvodai sarkokat kaptak az óvodások és a pedagógusok pedig kiváló szakemberek előadásain, valamint szakmai napokon vehettek részt.

Az általános iskolákban folyamatos a fejlesztés a Magyar Nemzeti Tanács pályázatain keresztül, valamint a pedagógusok magas színvonalú továbbképzéseken vehetnek részt. Az elsőbe indulókat váró tanszer csomag és a Rákóczi Szövetség által biztosított táska a folyamatos odafigyelést jelenti.   Itt ki kell emelni a diákkirándulási programot, mely sok-sok gyermeknek nyújtott és nyújt lehetőséget a vajdasági magyar történelmi színhelyek, természeti szépségek és épített örökség megismerésében. 

A középiskolák, gimnáziumok, szakiskolák a Nemzetpolitikai Államtitkárság jóvoltából pedig megújultak, tantermeik szakszerűen felszereltek és olyan lehetőségeket nyújtanak, melyre méltán büszkék lehetünk.

A szerb nyelvű felzárkóztató program, az egyetemre való felkészülés segítése, valamint az Európa Kollégium mind, mind olyan esély a fiataljainknak mellyel élni kell.

Így erős a nemzet, ha tudjuk mit és hogyan akarjuk!

Látni kell az eredményeket, láttatni kell, mert legyünk tisztába vele, hogy a felsoroltak nem alanyi jogon járnak. Ezért meg kellett dolgozni, járni kellett a közösségeket. Meg kell hallgatni igényeiket és lehetőség szerint segíteni.

Ez a célja az ittlétünknek!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon