A jól működő osztályterem

Pixabay

Valójában a már megszokott, hagyományos kereteket bontja fel a „jól működő osztályterem” gondolata. Ebben a létrehozott térben teljesen megváltozik a pedagógus és a tanuló szerepe is. 

A cél a jól működés szempontjából, hogy az oktatás szereplői közül a pedagógus és a tanuló kilépve hagyományos szerepköréből, magas fokú elkötelezettséget mutasson. Ezeket pedig kreatív gyakorlatokon keresztül kreatív képességeket fejlesszen, így elsajátítva a tantervi követelményeket és használhatóvá tegye a megszerzett tudást.

A felvázolt gondolat nem csak arról szól, hogy „felborítjuk” a hagyományos tantermi állapotokat, hanem hogy a diákok számára állandó kihívást jelentsenek a tanórák, valós élethelyzethez kösse.  Saját élményeik, megfigyeléseik és kérdéseik központi helyet foglaljanak el, így érzelmileg, fizikálisan, szociálisan és intellektuálisan egyaránt lefoglaltak lesznek.

Csak néhány ötlet a jól-működésre:

  • Különböző használati tárgyak bevonása, személyes dolgok bemutatása, más funkció „kitalálása” az adott eszközre
  • A hagyományos térhasználat átalakítása, magában az osztályteremben. Az osztályterem klasszikus fogalmának átlépése, műtermek, sarkok és más közösségi terek kialakítása.
  • Tervek megalkotása, a fokozatosság elvén működve. Ki kell találni osztálytermi, iskolai és úgynevezett nagy tervet, melybe több közösséget be kell, be lehet vonni. Ne féljünk nagyokat álmodni.
  • Az osztálytermi történéseknek szervezzünk rendezvényeket, kiállításokat, eseményekre elismeréseket, speciális rendezvények megszervezése, természetesen a korosztály érdeklődési körének megfelelően.
  • Saját történetek megalkotása, mely lehet egyéni, osztály vagy családi is. Itt fontos az események újragondolása, karakterek kialakítása is.
  • Szakértők behívása az oktatásba, az egyén tapasztalatainak megosztása a tanulókkal.
  • Drámai elemek használata az oktatásban, ruha, kellékek, jelmez, effektusok stb. Ezek figyelemfelkeltők, de egyben mély impulzusokat is tesz.

Mielőtt kialakítanánk az osztályterem új működését, azért figyelembe kell venni a kreativitás öt alapelemét:

  • kíváncsiság, képzelőerő, kitartás, fegyelem és együttműködés.

Ahhoz, hogy szakszerűen tudjunk az osztályban működni, elengedhetetlen, hogy tájékozódjunk a szakirodalomban és ismerjük meg tanulóinkat teljes egészében. Akkor lesz sikeres bármiféle új kezdeményezés, ha mi is magunkénak érezzük az egész történetet.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon