Iskolába indulunk I.

Nem tévedés a cím, iskolába indulunk, mert a gyermek, főleg, ha az első akkor valóban az egész család iskolába indul.

Már előre fel kell készíteni a családot és a közösséget is a gyermek iskolai munkájára. Ha pedig már a második vagy a harmadik gyermek indul, akkor sem lehet elhanyagolni a gyermek számára fontos pillanatokat. Valóban az egész család készül az iskola kapujának átlépésére, da addig még várni kell.

Az óvodában az óvónénik felkészítik a gyerekeket arra, hogy nyugodt szívvel beléphetnek az iskola különleges és izgalmas világába. Februárban megkapják a szülők az értesítéseket, hogy mikor és melyik orvoshoz kell fordulni és megejteni a vizsgálatokat. Kiterjed ez sok területre: hallás, látás, fizikai megfigyelés és általános vizsgálatra. Ha valamilyen probléma kerül előtérbe, akkor szakorvoshoz kell fordulnia a szülőnek gyermekével. Néhány éve van ez így, azelőtt az óvodában végezték el. Így sokkal egyszerűbb és a szülő azonnal megkapja a szükséges információkat. Az iskolaérettségnek több ismérve van, melyet figyelembe kell venni. Ilyen a testi érettség, ép érzékszervek, jó ceruzafogás és könnyed eszközkezelés, az elemi mozgások összerendezettsége, pontos finom mozgások, keresztcsatornák, jó egyensúlyérzék, kézdominancia, testi séma.

Az iskolaérettséget a szülők is, laikusként megállapíthatják, hiszen ők vannak nap mint nap gyermekükkel.

Ha jó megfigyelők vagyunk akkor sok mindent lemérhetünk. A szakember pedig a mérés, tesztelés ideje alatt megállapíthatja, vagy éppen megcáfolhatja megfigyeléseinket és segíthet abban, hogy helyes útra terelődjenek a hiányosságok. A gyermek szinte naponta hatalmasat fejlődik, ez a belső érésből következik. Sokkal gyorsabban áthidalja a hiányt, mint ahogy gondolnánk. Ma még egy hangzó ejtése problémát jelent, de helyesen kezelve a helyzetet, pár nap múlva, vagy hetek múltán már hűlt helye lesz a ma még nagy problémának. A lényeg, hogy türelmesen és szeretettel tegyük meg a lépéseket. Mi vagyunk a példaképek, a mi tevékenységeink, hozzáállásunk ivódik be gyermekünkbe.

Vannak általános feltételek, melyeket a szakember figyel és ez alapján állapítja meg a gyermek iskolaérettségét. A testi fejlettség egyik legfontosabb tényező. Általában a hatéves gyermek 120-130 cm magas és 20-22 kg súlyú. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy felfelé és lefelé is lehetnek eltérések, de ha a gyermek súlya nagyon eltér lefelé az átlagtól, akkor felmerül, hogy bírja-e az iskolával járó fizikai terheléseket. Gondolok itt az iskolatáskára és az tapasztalható, hogy a kisebb súllyal rendelkező gyermekek fáradtabbak és teljesítményük is ingadozó.

A fogváltás is erre a korra beindul, ez a szakember számára az idegrendszer érettségéről ad jelzést, ami azt jelenti, hogy felkészült a terhelésre. Fontos a cipőfűző megkötésének tudása is. Ennek a tevékenységnek a birtoklása csak részben gyakorlás függvénye. A cipőfűző megkötése jelzést ad a finom mozgások jelenlétéről, térbeli tájékozódásról és a vizuális megfigyelő-képességről.

Az írás és olvasás elsajátításának előfeltétele a jól működő látás és hallás. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy az érzékszervi fogyatékosságot egy rutin vizsgálat nem mindig tudja maradéktalanul felderíteni. Ezeket a deficiteket a tanítók veszik legtöbbször észre. Akkor sem késő, mert ezek olyan fogyatékosságok, melyek nem vehetők észre azonnal. Ilyen például a rejtett kancsalság, a látótér kiesése, a lusta pupillareflexek, lassúbb beszédhallás, keresztezett szem - és fül dominancia.

Beindult a gépezet, fogjuk gyermekünk kezét és menjünk együtt a vizsgálatokra. Ez gyermekünknek biztonságot ad, megnyugtató érzés, hogy ezt fontosnak tartjuk. Ha pedig befejeztünk egy-egy vizsgálatot, beszéljük meg vele is, mert érdekli, róla van szó.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon