Hagyományok, oktatás, közösség

Ha modernizáljuk is az oktatást, igyekeznünk kell, hogy az ne csak felületes cselekmények sorozata legyen, hanem alapos és megfontolt tervezés. Az oktatás nem lehet napi cselekmények megújítása, pillanatnyi adatfelvétel, hiszen ennél sokkal több.

Bizonyítja ezt a napokban megrendezett XXI. Hagyományaink Ünnepe Zentán. A rendezvényt megújítva igyekeztek a szervezők újabb lehetőségeket keresni és kaput nyitni a lehetőségek előtt. A délelőtti programban csak a gyerekek voltak a főszereplők, és ezt jogosan meg is érdemelték. Majd kétórás műsorban gyönyörködhettünk és mint a klasszikusok, észre sem vettük, hogy az idő elszállt. Ünnepelt a lelkünk.

Kipróbálhattuk a nagymamák receptje alapján készült süteményeket is. A falatozás után ugyanolyan jóízűeket beszélgettünk. A kiállítást mosolygó arcok kísérték. 

Néptánc, gyermekjátékok, mesék, népzenék, népdalok, rigmusok és megannyi mosoly sziporkázott a színpadon. Ha hűek maradunk Isten adta gyökereinkhez, akkor gyermekünket a hagyományok felé irányítjuk, csoportba küldjük, ahol közösségben éli a napjait. Barátai lesznek és egy társasághoz fog tartozni, ez valahol alapvető emberi igény is. Közben megtanulja az egymáshoz való viszonyt, viszonyrendszereket, viselkedéseket. Kinek hogyan kell köszönni, milyen mozdulatokat kell tenni és mindegyik tettünknek van következménye. A közösséghez való tartozás pedig jellemformálás, egészséges fiatallá válhat, aki észszerű és megfontolt döntéseket hoz. Tartást ad a hagyomány, megtanulják megbecsülni magukat és azon keresztül másokat is.

Természetesen ők csak ebben a korban azt látják és érzik, hogy jó táncolni, énekelni, hangszeren játszani. A próbák kimaradhatatlanokká válnak és része a családi programoknak. Ez így van rendjén.

A mozdulatsorok, a strófák gyakorlása csak örömet okoz nekik, jó mókának tűnik, a szabadidő kitöltésének egyik lehetősége.

De mi felnőttek tudjuk, hogy ez más, egészen más.

Azok a pedagógusok, művelődésszervezők akik ezt a munkát végzik hatalmas értéket teremtenek, bennünk, közösségeinkben. Megteremtve a néphagyományok valódi természetének alapjait, az emberben való továbbadást. A mai gyermekek idővel, szülők lesznek és ha csak egy népdalt, egy mesét, vagy csak egy tánc mozdulatot adnak tovább, már megérte!

Nem is beszélve arról, hogy a gyakorlások közepette mindegyik részképesség fejlődik, finomodik.

Hiába a régiek tudták, érezték pontosan mikor mire volt szükség.

A Magyar Nemzeti Tanács felismerte ennek jelentőságét és a kiemelt jelentőségű regionális rendezvények közé emelte be. A Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkárságának tematikus évében, 2019 a külhoni magyar gyerekek éve, kiválóan illett.

A zentai Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ Művelődési háza azon a napon hangos volt a gyerekektől, zsivaj töltötte be a város főterét.

Zenta népviseletbe öltözött.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon