Félévi hajrá

Most kezdődött az iskolaév és már a felén túl is leszünk. Gyorsan, gyorsabban múlnak a napok és ideér a félév. Az ünnepek, az ellenőrzők, a dolgozatok és természetesen a félévi bizonyítványosztás. Ez túl egyszerűnek tűnik, ez egy kicsit összetettebb. Az ünnepre való készülődés közben azért néha figyeljünk oda gyermekeinkre.

A szülők év végi hajtása a munkahelyen, a túlórák vállalása, az otthoni munka, hogy minél előbb letudja a rá kirótt kötelezettségeket és több ideje legyen otthon a családdal az ünnepek alatt. Ez érthető, megérthető, de ha jól össze tudjuk hozni és megszervezni a családi és a családon kívüli életet, akkor az ünnepekre felkészülve és örömmel tudunk gondolni. Elengedhetetlen, hogy az iskolás, legyen az általános vagy középiskolás gyermekünk is felkészülten állja az ünnepek előtti hajtást.

Még bő egy hét és vége, de addig érdemes átgondolni az elkövetkező napokat, annál is inkább mert tele van rendezvényekkel, fellépésekkel, ami megterheli a gyerekek szabadidejét és van lehetőség, hogy elvonja a figyelmüket az iskolai kötelezettségekről. A közös gondolkodás segít a tanulónak is és a szülőnek is rálátása van/lesz a kialakult helyzetre.

Ne tévesszük szem elől, hogy a félévi bizonyítvány csak tájékoztató jellegű, rávilágít azokra a területekre, melyek nehezebben mennek, összességében pedig ad egy képet az iskolai helyzetről. Természetesen ez nem egy objektív kép, de a pedagógusok is törekednek arra, hogy minél tárgyilagosabban összegezzék a tanuló előrehaladását a tantárgyon belül és az iskolai szereplésben. Ugyanakkor a bizonyítvány lehetőséget ad arra, hogy meghatározzuk azokat a tantárgyakat melyek javításra szorulnak. Érdemes elbeszélgetni erről, hogy a gyermekünk ezt hogyan látja, mik az ő nehézségei. Ismerjük gyermekünket, de ő is egy új utat jár ezért nem egyszerű neki sem.

Kínáljuk fel neki, hogy ő döntse el mit és hogyan szeretne javítani. Az általános iskola természeténél fogva igyekszik általános műveltséget adni, ebben az a nehézség rejtőzik, hogy nem mindegyik terület hasonlóan érdekli a tanulókat. Felnőttként mi is arra törekszünk, hogy ami a szakterületünk abban szeretünk mozogni és azokban a kérdésekben érünk el sikereket, melyek közel állnak hozzánk. Természetesen ez nem menti fel a természettudományos beállítású diákokat a társadalomtudományok alól és fordítva.  Tűzzünk ki célt számára, nem fontos, hogy az tárgyi eszköz legyen, lehet az egy fürdőzés, egy jó hangulatú buli a barátokkal.

Azért ne essünk abba a hibába és erre hívjuk fel a figyelmet, hogy öt vagy hat tantárgy javítása az idő szűke miatt és az erőforrások, képességek miatt sem kivitelezhető.

A cél kitűzése is azt követeli meg, hogy reális alapon gondolkozzunk és ebben tudunk segíteni gyermekeinknek. Ha fizikából kettesre állunk, nem valószínű, hogy félévre ötös lehet belőle. Fontos, hogy kisebb célokat tűzzünk ki, lépésről lépésre haladjunk. Soha ne feledjük el, hogy ha sikerült egy kisebb célt elérni, akkor dicsérjünk, találjuk meg azokat a lehetőségeket, hogy lássa gyermekünk, hogy örülünk a sikerének. Lehet ez egy sütizés, séta vagy bármilyen közös program, ami arról szól, hogy elismerjük törekvéseit.

Ne hagyjuk magára, mert az csak növeli a távolságot és később szakadékká nőhet, amit nehéz lesz áthidalni és nem mellékes, hogy rontja az ünnepi hangulatot.

Nehéz tanácsot adni, de figyeljünk oda a családra, gyermekünkre, mert amit ma teszünk, évek múltán ők is ezt fogják családjukkal tenni. 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek

Herédi Krisztián

Pásztor István beszéde a palicsi Szent István-napi rendezvényen