Elsős leszek!

Megszámolhatatlan kérdés merül fel a szülőben ez idő tájt, amikor iratkozni kell az iskolába.

A szülő általában ugyan úgy izgul, mint a gyerkőc. Igyekezzen a szülő leplezni izgalmát és bizonytalanságát, mert ez kihatással van az iskolába induló gyermekre. 

Az iskolakezdésre már most tavasszal el kellene kezdeni készülni, hiszen ez a váltás még ha úgy is tűnik, hogy zökkenőmentesen megy, valójában válsághelyzet a gyermek és szülő számára is. Alapjába véve a régi szép közmondásunk beigazolódik: Ahány ház, annyi szokás, és valóban így van. Messzemenő, nagy horderejű tanácsokat nem igazán lehet adni, mert mindegyik család másképpen dolgozza fel és másképpen látja a problémát. Vannak, akik könnyedén veszik, de természetesen vannak, akik nagyon nehezen. Az óvoda nyújtotta, megszokott biztonság, nyugalmat és oltalmat jelent. Azonban érdemes feleleveníteni az óvodába indulás élményeit. Ha ismerjük gyermekünket, akkor már pontosabban tudunk következtetni viselkedésére, reagálására.

A sok-sok, városi legenda, melyek velünk vagy megtörténtek, vagy nem, most szárnyara kellhetnek. A mondatok, melyek így kezdődnek: „Amikor én iskolába indultam…..” és egyéni történetek hangzanak el gyermekünk füle hallatára. Érdemes vigyázni, hogy mit és hogyan mondjuk, mert szülőként modellek vagyunk és óhatatlanul is befolyásoljuk érzelmileg gyermekünket.

Mindenféleképpen fel kell készülni az iskolába indulásnak, a törvény által előírt keretek pedig lehetőséget adnak a módszeres előkészületre.

Jelenleg Szerbiában április elsejétől május harmincadikáig lehet iratkozni az első osztályba, hivatalosan az általános iskolai oktatás első ciklusába. Természetesen a törvény lehetőséget ad arra, hogy az év bármelyik szakában be lehessen iratkozni. Azonban ezt érdemes a határidő alatt megtenni, mert a beiratkozott gyerekeket a szakmai szolgálat, azaz a pszichológus és a pedagógus osztályokba sorolja. Érdemes így összességében kialakítani az osztályt. Ebben nagy a szakember felelősége, és rosszabb esetben négy évre, de jobb esetben pedig nyolc évre határozza meg a tanulói osztályközösséget.

Azok a gyerekek fognak 1. osztályba járni, akik 2013. február 28-a előtt születtek vagy akik 2019. szeptember 1-jén 6,5 évesek lesznek. De lehetőség van arra is, hogy aki szeptember elsejéig nem tölti be a 6,5 évet, de iskolába akar járni és a szakemberekből álló bizottság erre alkalmasnak találta.

Mi kell az iratkozáshoz?

Az illetékes miniszter szerint csak az oltási igazolást kell a szülőnek felmutatnia, mert a többi dokumentumot beszerzi az iskola az elektronikus ügyintézésen keresztül, ami az első osztályosok esetében a születési anyakönyvi kivonatot jelent és az igazolást a tartózkodási helyről. Az iskoláskor előtti intézményből pedig továbbra is be kell szerezni azt a bizonylatot, mellyel bizonyítja a szülő, hogy gyermeke elvégezte ezt az óvodai programot.

Összegezzük, amennyiben lehetőségünk van, és úgy gondolom, hogy lehet rá időt találni, beszélgessünk gyermekünkkel el az iskoláról és lassan, biztosan készítsük fel a változásra, mert úgy gondolom, hogy a cél közös, pedagógusnak és szülőnek is, maga a gyermek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon