Családbarát ország

Herédi Krisztián

„Ó ha cinke volnék,
útra kelnék,
hömpölygő sugárban
énekelnék -
minden este
morzsára, buzára
visszaszállnék
anyám ablakára.”

Weöres Sándor

Így, anyák napja után is, a költő versét olvasva, mindig elérzékenyülök. Az amit érzelmileg minden embert magába zár, hogy a család melyben megszülettünk, felnőttünk meghatározza egész életünket, értékrendünket és tetteinket.

A Magyar Kormány ennek szellemében a családok támogatásának több lehetséges formáját dolgozta ki. Valóban családbarát országgá vált és méltón lehetünk büszkék arra, hogy a világ felfigyelt a magyar útra. Nekünk, külhoni magyaroknak is számtalan lehetőségünk van, hogy élvezzük a program nyújtotta segítséget, gondoskodást.

A határon túli területekre is kiterjesztette az Anyaország a támogatásokat. A külhoni magyar családok, akik igényelték a támogatást 2018-ban részesültek babacsomagban. Nem először, mert már Palicson a Vigadóban is 80 család kapott támogatást, így került Zentán is sor a Köldökzsinór Program folytatására, ahol szintén 80 magyar család kapott támogatást.  Maga a csomag jelképes, de azon túl mutat, hogy mindannyian egy nemzethez tartozunk.

Fontos lépések ezek, egy olyan útnak a folytatása, amit a Magyar Kormány tudatosan végez. A migráció helyett inkább saját nemzetünket, családjainkat támogatjuk.  A külhoni családoknak pedig megerősítés ez, hiszen itt látják a jövőjüket.

Tavaly a MÁÉRT a zárónyilatkozatában elfogadta azt, hogy a politikája középpontjába állítja a magyar családok támogatását, illetve ennek a gondolatnak az elősegítését. A tavalyi családok éve programja után a külhoni gyerekek éve programot következik. A 2018-as évben 6600 ilyen csomag áll rendelkezésre, az igények szerint, amit Kárpát-medence szerte a főkonzulátusok segítségével eljuttatnak az igénylőknek. Az idei 2019-es évben reméljük, hogy még több igénylés lesz és még több gyermek fog születni ebben az esztendőben.

Az idei évben is igényeljük a támogatásokat, tartsák számon a családok ezeket a lehetőségeket. A babakötvényt kezdjék meg illetve kérjék a babacsomagot.

Itt vannak a tettek, a családokért dolgozik a közösség, nem felületessen, hanem az alapoktól segíti a megmaradásunkat. A Nemzetpolitikai Államtitkárság a VMSZ és az MNT is szívügyének tekinti a magyar családok boldogulását.

A napokban lezajlott átadó Zentán is bizakodással tölti el az embert, mert van magyar jövő, csak hinnünk kell benne.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon