Ballagók

„Az élet már adott sokat,
Bódítót, furcsát és keservest,
De még valamit tartogat.” (Ady Endre)

 

Az  általános iskolák nyolcadikos tanulói a 2018/19-es tanév befejezéséhez közelednek. Az iskolai élet egyik nagy fordulópontja a ballagás. Az utolsó hajrák, felelések, ellenőrzők, javítások és a végső simítások a bizonyítványon izgalmassá teszik az utolsó napokat is. Május 31-e a nagy nap. Aznap már nincs tanítás, csak az osztályfőnöki óra, ahol még az oszi igyekszik néhány jó tanáccsal szolgálni. Elmúlt ez a négy év is. Az általános iskola alsó osztályából még gyerekként léptek a felső tagozatba, ismerkedve tantárgyakkal, tanárokkal és osztálytársakkal is.

Barátságok születtek, olyan kapcsolatok, melyek egész életre elkísérik a tanulókat. Tapasztalatból tudom, hogy az óvodában az óvó néni szülőt helyettesít, szinte anyuka és apuka is egybe.

A tanító néni vagy a tanító bácsi pedig megérti, segíti a gyermek fejlődését. Kézen fogja, bevezeti a tanulás és a tudás nagy-nagy birodalmába. Majd négy év után elengedi a kezét, útjára bocsájtja bízva abba, hogy felkészítette nebulóit.

A felső tagozatban valóban még gyerekekként jönnek, majd lassan ki-kamaszodnak, beérnek és megjelennek azok a tulajdonságok, melyek meghatározók lesznek felnőtt korban is. A tanár már példakép, érdemes ezt szem előtt tartani.

Gyermekkoromból emlékszem, hogy azt a tanárt szerettük, kedveltük, aki nem igazán tartotta meg az órákat és csak jó jegyeket adott. Később tapasztaltam meg, hogy mennyire hiányos a tudásom és ami másnak könnyen ment, nekem utána kellett még tanulni, hogy meg álljam a helyem. Ez a tanár nagy felelőssége. Kicsit kuszává vált a világ, mert a történetbe a szülő is belépett és engedményeket csikar ki, majd az idő múlásával pedig rádöbben, hogy azt a leckét, azt a képletet és a tankönyv sokadik fejezetét nem tanulta meg gyermeke. Természetesen ezért is az iskola a hibás, vagy a rendszer.

Ilyenkor a fejemet csóválom, mert a rendszernek mindenki része, mindenkinek meg van a felelőssége, csak fel kell ismeri azokat a pillanatokat, melyek segítik a tanulóinkat és a közösséget. Az ünneplésnek most van a helye, az iskolai ballagás a családban is fontos esemény, bátorítsunk, teremtsünk olyan helyzetet, ahol mindenki jól érzi magát.

Az ünnep elmúlásával pedig jönnek a dolgos hétköznapok, felkészülések az érettségire, majd az iratkozás a középiskolákba.

Közösségünknek van ereje, hite és kitartása. A ballagás mindannyiunk, közösségünk ünnepe.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon