Ahol magyar van, ott a Rákóczi Szövetség

Az elmúlt években már megszoktuk, hogy folyamatosan jelen van a Rákóczi Szövetség a külhoni magyar közösségekben.

Az óvodától egészen a középiskolásokig és nem csak programokat, hanem anyagi támogatás is ad a családoknak, akik magyar óvodába vagy iskolába járatják a gyerekeiket. A támogatási rendszer folyamatosan bővül és szélesedik. Kiváló programok, kirándulások, továbbképzések jelzik a szövetség munkáját.

Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség elnöke újfent kihangsúlyozta az iskolaválasztás fontosságát a határon túli közösségek számára. Ez a mozzanat a kulcsa a közösségek fennmaradásának és identitásukat is meghatározza.

Folyamatos a jelenlét, az elmúlt évben mesekönyv került a karácsonyfa alá, tavasszal iskolatáska került a leendő elsősökhöz és az ösztöndíj is segíti a magyar családokat. Jelképesek ezek a tevékenységek, olyan jelképek, melyek nemzeti összetartozásunkat szimbolizálja. Tárgyiasult és kézzelfogható.

Vajdaságban a Magyar Nemzeti Tanács a partnere a szövetségnek, és fáradhatatlanul képviseli, szervezi a magyar közösségeket.

Az idei év a Rákóczi Szövetségnek valódi áttörést jelent, a magyar-magyar kapcsolatok terén is, egyre több magyar iskola és közösség jelzi, hogy a nemzeti ünnepünkre való megemlékezés során magyar iskolákkal, közösségekkel igyekszik együtt tölteni. Megismerni egymást, közelebb kerülni egymáshoz, valós kapcsolatokat építeni nemzet és nemzet között. A szövetség erre lehetőséget nyújt, több mint 15 ezer diák és velük együtt pedagógusok utazhatnak a program segítségével.

A Magyar Iskolaválasztási Program mögött széleskörű társadalmi összefogás jött létre. A támogatók között félezer magyarországi önkormányzat, magánemberek, közéleti személyiségek és alapítványok sorakoztak fel. A szeptemberi iskolakezdést követően 9000 külhoni magyar iskolakezdőt köszönt a Rákóczi Szövetség, szüleiknek kifejezve az elismerést és köszönetet a magyar iskolaválasztásért. Az iskolakezdőknek szeptember és december között 400 helyszínen ünnepélyesen adják át a magyarországi társadalom összefogását és megbecsülését jelképező ösztöndíjat.

Kiemelkedő tevékenységei közé tartoznak a szövetségnek a pedagógusok szakmai továbbképzése is, valamint az óvodapedagógusok kapcsolatépítésének erősítése. Az elkövetkező időszakban a határon túli térségeknek komoly segítséget nyújtanak az óvónők és tanítónők munkájának megbecsülése, a magyar iskolaválasztás elősegítése, kapcsolatépítés, képzés céljából.

Szegeden – aktív óvodapedagógusi vagy alsós tanítói státusz Arad, Temes, Hunyad, Krassó-Szörény, Szeben megye, illetve Vajdaság bármely magyar nyelvű óvodájában, általános iskolájában dolgozó munkatársaknak.

Székesfehérváron – aktív óvodapedagógusi vagy alsós tanítói státusz Nyugat-Felvidék (Pozsony és Nagykürtös között) bármely magyar nyelvű óvodájában, általános iskolájában dolgozó munkatársaknak.

Hajdúszoboszlón – aktív óvodapedagógusi vagy alsós tanítói státusz Kelet-Felvidék (Losonc és Nagykapos között) vagy Bihar, Szatmár, Máramaros, Beszterce-Naszód, Fehér megye, valamint Csángóföld, Dés, Torda, Szászrégen környéke bármely magyar nyelvű óvodájában, általános iskolájában dolgozó kollégák részére.

Makkosjánosi – aktív óvodapedagógusi vagy alsós tanítói státusz Kárpátalja bármely magyar nyelvű óvodájában, általános iskolájában dolgozó kollégák számára.

Valóban, ha Rákóczi Szövetség, akkor összmagyar ügy.

Mindannyiunk ügye.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon