1989 óta a határon túli magyarság szolgálatában

Újabb diákutaztatási lehetőség nyílt a Kárpát-medencében, köszönve a Rákóczi Szövetségnek.

A szövetség 24 év alatt, több mint 2000 iskolát karolt fel, ami 100.000 feletti diákszámot jelent, a megtett út hossza pedig 1.000.000 km-n túl van már. Igazi siker, mert ezt a magyarságtudatunk a nemzeti összetartozás élteti. Az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetség célja a Kárpát-medencei magyarság sokoldalú támogatása hosszú távú megmaradásáért folytatott küzdelmében, valamint II. Rákóczi Ferenc Nagyságos Fejedelem szellemi örökségének népszerűsítése. Nem csak szellemi erőt ad, hanem mellé pénzügyi forrásokat is le tesz.

Diákutaztatási programja keretén belül, ami három alkalommal valósul meg ( március 15., október 23. és június 4-e). Nemzeti ünnepeinkhez és az emléknapunkhoz fűződik, ami már meghatározza az utazás célját és tartalmát. A pályázatok pozitív elbírálásának feltétele, hogy a csoport lépjen át egy országhatárt és egy magyar partnerszervezet tagságával közösen emlékezzenek meg az aktuális ünnepe vagy emléknap alkalmából.

Az idei  októberi programon 125 iskola pályázott sikeresen, ez még ennyi partneriskolát jelent a Kárpát-medence egész területén.

Komoly és színvonalas programokat tud nyújtani általános, középiskolásoknak és felnőtteknek is. Általános iskolásoknak anyanyelvi táborokat szervez, középiskolások pedig több vetélkedőn, kiránduláson is részt vehetnek az év folyamán, mint például a „Gloria victis” ifjúsági találkozó és vetélkedő. Felnőtteknek pedig történelmi, anyanyelvi és óvodapedagógiai továbbképzések.

A Rákóczi Szövetség  Beiratkozási Programja hagyományosan két fő elemből állt, a 2017-es évben pedig egy új elemmel bővült.

  • az újszülöttek szüleit megszólító Gólyahír Program, ahol babanapló kerül átadásra.
  • az iskolaválasztási kampányban ajándékcsomagokat  valamint a Rákóczi ösztöndíj lehetősége a magyar tagozatokra iratkozó gyermekek számára.

Ha a szövetség munkáját nézem a nemzet egyesült, lélekben is és fizikailag is.

„Egyáltalán nem félek kijelenteni előtted - ó, Örök Igazság, akinek ezeket az Emlékiratok-at ajánlottam! -, hogy minden cselekedetem célja kizárólag a szabadság szeretete volt, és az a vágy, hogy hazámat az idegen járom alól felszabadítsam”

(Rákóczi Ferenc: Emlékiratok)

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon