A Zentai Magyar Kamaraszínház újabb gyermekelőadása

Gergely Árpád

A Zentai Magyar Kamaraszínház 2017/18-as évadának gyermekelőadása, Az égig érő fa végtelen nagy szimbólumrendszerrel és többféle értelmezési lehetőséggel rendelkezik. Ezért is lehetséges az, hogy képes szórakoztatni gyermekeket és felnőtteket egyaránt, az előadás egésze egy közös családi és színházi élményt ad a nézők számára.

Fontos, hogy a színház minden korosztályhoz eljusson, beférkőzzön a mindennapokba, és már gyerekkorban színházkedvelővé formálja a jövő generációit. A mese nem csak egyszerű esti szórakozás, hanem tanítás, nevelő, erkölcsi példamutatás, és lelki feltöltődés is. A mesében az emberiség legfontosabb erkölcsi értékeit hordozzuk, amik közül sokat ma tényleg nem divat dicsőíteni, de mégis úgy éhezünk rájuk titkon, mint egy falat kenyérre. A régi emberi értékek ma is érvényesek, hiszen vágyunk rájuk.

Fotó: Gergely Árpád

A Zentai Magyar Kamaraszínház Az égig érő fa című mesejátékának szereplői: Jani, a kondáslegény – Virág György; Kurta, a kurtafarkú malac – Szilágyi Áron; Etelka, a király lánya – Verebes Judit; Király – Nešić Máté; Főkamarás – Dévai Zoltán; Sárkány, a háromfejű – Nešić Máté, Papp Arnold, Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea; Bajvan, a varjú – Dévai Zoltán; Róka – Nešić Máté; Vasorrú Bába – Lőrinc Tímea; Táltosló – Papp Arnold. Színpadra alkalmazta és a dalszövegeket írta: Lénárd Róbert. Zeneszerző: Bakos Árpád. Jelmeztervező: Aleksandra Pešić. Rendező: Crnkovity Gabriella.

 

„Bátorság. Leleményesség. Hit. Ezekre van szükség ahhoz, hogy valaki elinduljon felfelé az égig érő fa derekán. A lélek útján. A felnőtté válás felé.

És János elindul. Úgy indul neki a fának, hogy nem is sejti, mennyi csoda, szépség, kaland és nehézség vár rá.

Odafönt aztán megtanulja, mit jelent élni a lehetőséggel, milyen is az a hely ahol még a madár se jár, hogy miért nem szabad bemenni a tizenkettedik szobába, milyen a szerelem első látásra, mit jelent az hogy »ha addig élek is«, milyen az amikor a jó tett helyébe jót várj és hogy a gebéből is lehet táltos.

Megismeri a félelmet, a szerelmet, a barátságot, a rosszindulatot, a jó szándékot, a fájdalmat és a boldogságot is.

Senki sem születik hősnek, de talán egy kicsit azzá válhat, ha tiszta szívvel és nyitott lélekkel járja az útját.”

(Crnkovity Gabriella, rendező)

Fotó: Gergely Árpád

A gyermek számára fontos a mese, csak nem mindegy, hogy milyen formában kapja meg. Felolvassuk neki, vagy leültetjük a TV elé, nézze a mesefilmet, esetleg egyedül, és nincs kihez fordulnia kérdéseivel. Kellemes emlék a gyermek számára, ha a kedvenc meséjét színházi produkció formájában is átélheti. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Zentai Magyar Kamaraszínház gyermek- és ifjúsági előadásaival nem csak egész Zentáról, hanem a környező városokból és favakból is bevonzza a legfiatalabb közönséget is.

A Zentai Magyar Kamaraszínház legújabb előadását őszintén ajánlom gyerekeknek és tanulni akaró felnőtteknek egyaránt.

Ez a mese mindenkié. De főleg azé, aki nézi.

Amit a Zentai Magyar Kamaraszínház fiatal színészei eddigi gyerekelőadásaikban is bizonyítottak, az a gyönyörű történetmesélés, kiváló színészi játék, fülbemászó dallamok, és a tartalmas kikapcsolódást az egész családnak.

Garantáljuk, hogy az Égig érő fában minden kedves néző megtalálja benne a kedvelni és szeretni valót önmaga számára.

Az előadás az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Magyar Nemzeti Tanács és a Zentai Önkormányzat támogatásával jött létre.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon