Zentai KKT – a legfiatalabb képviselő szemszögéből

Ha az ember fia fiatalon vág bele a politikába azt erős tenni akarás, empátia és közösségi elköteleződés jellemzi. Meg kell jegyezni azért, hogy a fentiekhez csatlakozik egy nagy adag naivitás is, mint jellemvonás, mivel az az alapfeltételezés, hogy mindenki, aki politikai szerepet vállalt, hasonló indíttatásból teszi azt és ezt a vállalást felelősségteljesen viseli.

Én személyesen is több ízben voltam naív és lepődtem meg később, rövid politikai pályafutásom során. Viszont a legutóbbi alkalom arra késztetett, hogy saját szemszögemből mutassam be elsősorban a zentai polgároknak, másodsorban minden olvasónak a Zentai KKT munkáját úgy általában, illetve azért mégis inkább a költségvetést övezni hivatott vitákra és azok minőségére fókuszálva.

A költségvetés dióhéjban meghatározza, hogy a mindannyunktól begyűjtött pénzt az önkormányzat mire költi el. Véleményem szerint egy városi vezetést és annak politikáját a leghitelesebben megítélni a költségvetés prizmáján keresztül lehet. Ezek a dokumentumok nem ritkán több száz oldalasak, hiszen dinárra, parára pontosan, tételesen ki kell mutatni, hogy a közpénzeket a városvezetés mire költi.

Amikor az első költségvetési vitámra készültem a képviselői mandátumom alatt, a frakcióülésen több mint 70 kérdést tettem fel frakciótársaimnak, hogy felkészülten tudjak részt venni a vitában. Az ezt követő hét KKT ülése viszont nagy csalódást jelentett számomra, hiszen az ellenzék soraiból nem hallottam szinte egy lényegi kérdést sem, figyelmüket javarészt az kötötte le, hogy a civil szervezeteknek, sportkluboknak és különböző kiemelt rendezvényekre mennyi összeg lett elkülönítve.

Köztudott tény az, hogy a képviselőtársak közül nem kevesen vezetnek civil szervezeteket, sportklubokat és tartanak rendezvényeket a város, illetve annak minden polgárát megillető közpénzen.

A legutóbbi KKT ülés sem volt különb az eddigieknél, melynek központi témája a költségvetés módosítása volt. Erre a lépésre általában akkor kerül sor, ha a költségvetést csökkentenii kell, mivel nincs elég pénz a kasszában, de ez a mi esetünkben nem így volt.

Mi azért kényszerültünk költségvetést módosítani, mert új projektek kerültek a költségvetésbe, mint pl. a városi fűtés új hőerőtelepének kiépítése a volt Kendergyár területén, a Kertész és a Csuka Zoltán utcák aszfaltozása, a városháza helyreállításának második fázisa, illetve a kultúrában dolgozok 10%-os fizetésemelése.

Ezekkel a tételekkel bővült az idei impozáns lista, mely magában foglalja még az egészségház teljes felújítását, a Zentai Gimnázium teljes felújítását és kibővítését, a Jézus szíve templom szigetelés- és fűtés problémájának a megoldását, illetve a Thurzó Lajos iskola helyreállításának az első fázisát.

Ha a költségvetéshez hozzáadjuk a befektetések összegét, egy 1. 500. 000. 000,00 dinárt meghaladó rekord méretű költségvetésről beszélhetünk.

Úgy gondolom, hogy e témák mentén is számtalan kérdés merülhetett volna fel, pl. az, hogy milyen fűtés lesz a Jézus szíve templomban vagy a városháza helyreállításának második fázisa melyik szárnyra vonatkozik. Vagy hogy miért éppen a Csuka Zoltán és a Kertész utcát aszfaltozzuk ki, miért nem a Matije Gubec és az Ohridi utcát és még sorolhatnám.

Nem, hogy nem volt érdemi vita ezekről a témákról, de az ellenzéki képviselőtársak minden módon próbálták ellehetetleníteni a KKT munkáját, ment a szokásos időhúzás, színészkedés, rimánkodás, hogy az ő rendezvényeik és civil szervezeteik mennyi pénzt kapnak.

Sőt az ülés elején az ellenzék gyerekes módon kikapcsolta a jelenlétüket igazoló opciót az elektronikus rendszerben, így az elnöklő kénytelen volt 11 óráig tartó több órás szünetet elrendelni, mivel az ellenzék addig nem volt hajlandó részt venni a vitában.

Ez az jelenti, hogy a fordítónak, a jegyzőkönyvvezetőnek, a hangosítást kezelő munkatársnak végig ott kell ülni, és akkor mindenki meg van lepődve, ha közigazgatás vezető túlóra pénzt számol el. A gyerekes magatartást és a kapzsi vitát az tetőzte be, mikor a fent említett fejlesztések listáját nem tudták egy igennel támogatni, hanem tartózkodtak.

Józan ésszel végig gondolva akkor ez azt jelenti, hogy az MM, a DP és az MPSZ nem tudják támogatni a városi kazán kiépítését, amikor azzal kampányolt az MPSZ a homokon, hogy megoldják az ott élők fűtés problémáját?! Ez azt jelenti, hogy az MM és az MPSZ nem támogatja a Thurzó Lajos iskola eredeti állapotába történő restaurálását, mely épület már magán viseli a magyar királyi címert?! Ez azt jelenti, hogy a fent említett pártok nem támogatják a kultúrában dolgozók fizetésemelését?! A Csuka Zoltán és a Kertész utcák kiaszfaltozását?!

El kell ismerni, hogy a munkában való passzivitásukat később mindig igyekeznek pótolni, ugyan továbbra is egy tinédzser szintjén különböző videók összevágásával a Youtube-on, különböző posztok megosztásával a Facebookon, vagy épp petíció gyűjtéssel Felsőhegyen, amit kemény 6 ember írt alá, mondjuk, ennyi aláírást egy általános iskolás is össze tud szedni.

Én valahogy huszonhat éves fejjel úgy gondolom, hogy városunk nincs abban a helyzetben, hogy megengedje magának azt a luxust, hogy a KKT képviselők komolytalanul, gyerekesen és populista módon éljenek a polgárok által rájuk ruházott jogokkal.

A VMSZ azon dolgozik, hogy a várost élhetőbb hellyé tegye azok számára, akik úgy döntöttek, hogy itt maradnak. Nem hallottam az ellenzéktől egy városfejlesztési javaslatot sem, csak azt, hogy amit a városvezetés csinál, nem jó, de nem tudnak egy alternatívát felmutatni, hogy őszerintük, hogy kellene.

Ugyanez igaz a gazdaságra is. A VMSZ Gazdaságfejlesztési stratégiájának és a Prosperitati Alapítványnak köszönhetően Zenta területén év elejéig a cégek több mint 360 millió dinár támogatásban részesültek. Erre a gazdaságfejlesztésre sem hallottam egy alternatívát sem, sőt az MM a diplomáciai képviseleteken kuncsorgott, hogy az ő nevük is kerüljön rá a papírra, holott egy perc munkájuk sem volt a stratégiával.

Határozottan vallom, hogy nekünk, zentaiaknak kötelességünk összefogni, és verítéket és fáradságot nem sajnálva dolgozni annak érdekében, hogy városunk és közösségünk túlélje a globalizáció erkölcsi és gazdasági nehézségeit. Ezt kezdhetnénk azzal, hogy mindannyian igennel támogatjuk azt, ha befektetés történik a városban.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon