#vigyázzunkegymásra

A vajdasági magyar közösség a nemes cél érdekében mindig össze tudott fogni és így meghatározó erő volt ebben a térségben. Kultúrélete, civil szerveződése, színjátszása, hagyományéltetése is mindig iránymutató volt. Egyesületeink, szervezeteink nagy része már több mint 50 éve tevékenykedik, de büszkék lehetünk a 70 és az azon felüli évfordulókra is, melyek száma sem csekély.

A Vajdasági Magyar Szövetség megalakulása óta kiemelt fontosságúnak tartotta a magyarság hangsúlyos részvételét a kultúrában, oktatásban, közéletben és a gazdasági fejlesztésekben is. Ezért az elmúlt időszakban több olyan projektet tett le az asztalra, melyek meghatározó tényezővé váltak a vajdasági magyarok mindennapjaiban. A Concordia Minorititatis Hungaricae, azaz közkedvelt nevén a CMH iroda tevékenysége, a falugondnoki szolgálattal, 17 önkormányzat 50 településén működik, ahol az idős rászoruló embereknek segítenek a mindennapjaik könnyebb megélésében.

Újabb tevékenységre szólít fel a Vajdasági Magyar Szövetség, és annak elnöke Pásztor István:

„Az önkéntesek segíteni fognak azoknak, akik nem tudnak kimenni az utcára, mert, hogy a szabályok szerint nem szabad nekik. Olyan fiatalokat és nem annyira fiatalokat keresünk meg, akiknek van energiájuk, hogy a környezetükben lévő idősebbeket segítsék, bevásároljanak, elmenjenek helyettük a patikába, hogy legyen, aki rájuk nyitja az ajtót, vagy legalábbis beszél velük, aki az alapvető dolgokat elintézi. Szerintem ez nagyon fontos.”

Az akció neve nagyon egyszerű címet visel, de annál sokatmondóbb: VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA! Valóban, ebben a vészterhes pillanatokban az egyik legfontosabb, hogy vigyázzunk egymásra és ha ezt megtettük, akkor vigyázzunk szeretteinkre, barátainkra, ismerőseinkre és tágabb értelemben környezetünkre, kultúránkra, hagyományainkra, és nem utolsó sorban nemzetünkre.

A Vajdasági Magyar Szövetség elkötelezett, hogy a rendkívüli állapotban segítsen azoknak, akiknek nehézséget okoznak a mindennapjaiban a koronavírus leküzdése érdekében hozott intézkedések. Az a cél, hogy a 65 évnél idősebb személyeknek segítsünk a napi szükségletet kielégítő bevásárlás és a gyógyszerbeszerzés intézésben, abban az esetben, ha család segítségével vagy egyéb módon nem tudja azt valaki megoldani. Természetesen ingyen és bérmentve. Mindamellett, hogy az önkéntesek áldozatos munkája hihetetlen energiát, logisztikát követel, az sem elhanyagolandó, hogy a közösség segít azokon, akik most ebben a helyzetben tehetetlenek. Ez a közösség célja, ezért is kell összetartónak lennünk.

A pár nap alatt felállt csapat egész Vajdaság területére kiterjed, összehangolva azoknak az embereknek az akaratát, akik segíteni, önzetlenül dolgozni akarnak ebben a helyzetben. Huszonhárom önkormányzat területén fegyelemmel és a helyzethez illő komolysággal, megszerveződött a Vigyázzunk egymásra! csapata.

Mert mindenki számít, nem csak a sajtó hasábjaiban, az internetes locsi-fecsi portálokon, hanem a valóságban is, a való világban.

Fontos információkat a következő oldalak tartalmaznak,  https://koronavirus.vmsz.org.rs/vigyazzunk-egymasra,

 a Pannon RTV honlapján a https://pannonrtv.com/rovatok/tarsadalom/koronavirus-legfontosabb-tudnivalok,

 a Vajdasági Magyar Szövetség oldala https://koronavirus.vmsz.org.rs/,

 és ha  a világban történt eseményeket akarjuk követni akkor a https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6 oldalakat tekintsük meg.

Vigyázzunk egymásra!

Ez fontos ebben a pillanatban, maguknak és a közösségünknek is ezzel teszünk nagy szolgálatot.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon