A VI. Vajdasági Vágta – lesz főzőverseny!

 Jó hagyományokat teremteni, főleg ha azok a hagyományok közösségépítőek, tömegeket mozgatnak. Az idén én is belekapcsolódom ebbe az attraktív sportrendezvénybe, annak ellenére, hogy számtalanszor hangsúlyoztam már, engem a sportok nem érdekelnek. Védőoltást kaptam minden sport ellen. No, nem ennyire egyszerű most sem az ügy.

Senki nem fog a VI. Vajdasági Vágtán lovagolni látni, sőt a Kishuszár versenybe sem indulok, viszont lesz főzőverseny.

Immár hatodik alkalommal tartják meg a Vajdasági Vágtát, a budapesti Nemzeti Vágta vajdasági előfutamát. Ezúttal én is ott leszek és hatodmagammal a zsűriben, meg hetvenhárom főzésben versenyző vajdaságival élőben fogjuk követni ezt a nem is olyan fiatal, magyarokra mindig is jellemző sportot, a lovas versenyt. 

A Zobnaticai Lóversenypályán május 19-én déli tizenkettőkor ismét megszólalnak a fanfárok, felvonulnak a lovasok, és kezdetét veszi nem csak a főzőverseny a tűzgyújtással, de maga a lovas verseny is A rendezvény szervezői ezúttal is a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány, a Vajdasági Magyar Szövetség, fővédnöke pedig Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke.

Bunford Tivadar keresett meg hetekkel ezelőtt, hogy ez a rangos esemény kinőtte már magát, itt az ideje bővíteni. Legyen egy rangos főzőverseny is. Bunford Tivadar örömének adott hangot, amiért a rendezvény közösségformáló erővel bír, és hagyománnyá vált Vajdaságban, ezért másokat is szólítsunk meg. Ilyeneket, mint engem, akik nem vagyunk a sportokért annyira oda, de a főzés öröméért mi is szívesen kimegyünk. 

Volt olyan év, amikor a vágta napján szép idő esetén, több mint tízezren gyűltek össze a lóversenypályán, Az idén ezt növeli majd 73 csapat, akik átlagban 10 vannak egy csapatban, így nyugodtam mondhatjuk, hogy további hétszáz ember fog eljönni az idén is, csak a főzőverseny kedvéért. Én ott leszek biztos!

Gyorsan el is készült a verseny kiírás, szabályok és egy rangos zsűri csapat is gyorsan összeállt. A zsűriben köszönthetjük Ambrus György séf,  a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke, de itt lesz Tímár Attila  világbajnok és olimpiai díjas mesterszakács,  panziótulajdonos, Szokai Imre mesterszakács,  a közélet képviseletében  Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökasszonya és Kern Imre és jómagam is, aki igyekeztem körvonalazni, keretekbe helyezni ezt a versenyt, ami remélhetőleg a Vajdasági Vágta hagyományait erősíti majd.

Magáról a versenyről tudni kell, hogy nevezési díj nincs. A helyszínt, a húst és a fát a tüzeléshez a versenyzők a szervezőktől kapják.

A főzőversenyre maximum 10 fős csapatok jelentkezhettek.

 

A versenyzők feladata a Hétvezér tokány elkészítése. 

A vékony, ujjnyi csíkokra vágott húsdarabok valószínűsíthetően a pusztákon vándorló lovas magyarok ősi tartósító módszerének továbbélését jelzik, amikor a húst apró hosszúkás darabokra szeletelték és megszárították a napon, majd ételkészítésnél a húst, vízzel, különböző gabonalisztekkel és magokkal megfőzték.

Ma már a tokány pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. A magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége, amolyan igazi hungaricum.

A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4–6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő („tokányra vágás”), míg a pörköltnél és ragunál általában kockára vágják („ragura vágva”). A tokány abban különbözik alapvetően a pörkölttől, hogy a húst megpárolják, és nem pirítanak hozzá vöröshagymát. Paprika helyett pedig az Európában sokkal régebb óta ismert borssal fűszerezik. Számtalan fűszer tette változatossá a régi konyha húsételeit, de a legegyszerűbb, az import miatt mégis becsben tartott bors, széles körben ismert volt a parasztságnál is. Az igazi tokány lelke a bors és a majoránna.

A hétvezér tokányhoz a szervezők három féle húst (egy-egy kg marhát, sertést és csirke mellett) helyszínt és tűzifát biztosítanak. Minden egyéb eszközt, asztalt, sátrat és a bográcsot, gyepvédő alátét (tárcsát) a csapatoknak kell biztosítani.

 

Az elbírálás szempontjai:

  • 1 – 10 pont: küllem, esztétikum, tálalás, ötletesség, de mégis a hagyományok ápolása
  • 1 – 10 pont: íz-hatás
  • 1 – 10 pont: összbenyomás (a főzőhely tisztasága, higiénés szabályok betartása, a csapat egységes kiállása, öltözéke stb.), amit a nevezéstől a tálalásig figyel a zsűri

A nevezéseket jelentkezési sorrendben fogadjuk el, a helyszín lehetőségeihez mérten.

A főzőverseny szabályai:

 

1. A főzőversenyre egyének és csapatok (max 10 fő) nevezhetnek be  

2. A főzéshez a helyet a húst, a tűzifát és a vizet a szervezők biztosítják.

3. Villanyáram és gázpalack használata tilos!

4. A főzőverseny résztvevőinek a gyep megóvása érdekében kötelező a tűzhelyalátét, tárcsa használata.  

5. A főzőhelyek elfoglalása a helyszínen való regisztráció után történik.

6. Regisztráció a helyszínen, a verseny napján 10,00 és 11.30 között zajlik.

7. A főzésre meghatározott időtartama: 12,00 tűzgyújtás 15.00 óráig.

8. A tűzgyújtási és balesetvédelmi szabályok betartása mindenki számára kötelező!

9. A verseny során keletkezett szemetet mindenki köteles a kihelyezett tárolókba elhelyezni, ellenkező esetben pontlevonás jár!

10. Főzés végeztével a mintákat a regisztrációs helyre kell leadni. Az elkészült ételből egy tányérnyit kell igényesen, ötletesen szervírozni, mit 14,30 –tól legkésőbb 15,30 óráig le kell adni. Korábban sem és később sem fogadunk mintákat!

11. A zsűri összesen 6 főből, 4 profi szakácsból és két felkért közéleti személyből áll.

12. Az első díjhoz vándorserleg tartozik, amit a következő év nyertese visz ismét haza, továbbá egy második és harmadik hely kerül odaítélésre, amihez serleg tartozik.

13. További hét különdíj kerül kiosztásra a zsűri odaítélése alapján

 

Kishuszár Vágtát is szerveznek az idén is, ennek első helyezettje szintén részt vehet a budapesti megmérettetésen.

Aki eljön nemcsak kiváló kikapcsolódási és találkozási lehetőséget nyújt a közösség számára, hanem erősíti a lovassportot, amelynek hagyománya van a vajdasági magyarság körében. A rendezvényen számos vajdasági település képviselteti magát, ez szintén erősíti az összetartozás érzését. A gasztronómia, operett sport, kézműves sártak mind-mint ott lesznek, ezért is olyan fontos ez a verseny, aki teheti jőjjön el, hogy ezzel is erősítsük a magyar összefogást itt Vajdaságban!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon