Új évre várva

Észre sem vesszük, hogy a napok egyre gyorsabban múlnak, a hónapok szinte elsuhannak és velük együtt újabb év következik. Az év vége közeledtével számot kell vetnünk az eddigi eseményekkel, történésekkel, tetteinkkel.

Azt mondják, ez a szokás.

Egész lajstrom áll rendelkezésünkre, ha elcsendesülünk és végiggondoljuk az elmúlt évet. Meglelhetjük azokat a pillanatokat, amikor valóban sikeresek voltunk. Nem a dicsfényre gondolok, nem is a rivaldafényre, hanem egyszerű pillanatokra, melyek értelmet adnak életünknek. A gyermekünk mosolya, ballagása, érettségije, diplomázása vagy éppen egy együtt töltött nap a családdal. Ennyi év után már rájöttem, hogy felesleges és energiapazarló a nagy és költséges ünnepvárás. Nem hozza meg a befektetett energia az eredményeket. Minél egyszerűbb, átláthatóbb, annál nagyszerűbb és maradandóbb.

Az új évet mindig tisztán, az előző évet lezárva kell várni, ez így jó és egészséges. Összegezzük dolgainkat, gondoljuk át, hiszen az utóbbi években sajnos csak a negatív dolgoknak adunk hangot.

  • Nem sikerült ezt megoldani…… de gondoljuk át, mit sikerült megoldanunk, nap mint nap, percről percre oldjuk a feladatokat. Sokszor elfeledkezünk arról, hogy a mindennapokban milyen sikeresek vagyunk.
  • Sok kellemetlen dolog ért bennünket….de ne feledjük azt sem, hogy mennyi pillanat volt, melyben nevettünk, kacagtunk és örültünk egymásnak. A közösen töltött szórakoztató momentumok, vagy a jól elvégzett munka után egy pillanatra leültünk, vagy csak egy kávé erejéig és beszélgettünk. Ezek is számba vételezhető történések.
  • Lehetetlen volt előre lépni….de azt nem vesszük figyelembe, hogy mennyi lépést tettünk meg a jó ügy érdekében, apró szinte feleslegesnek tűnő lépések, de nélkülük nem működne az életünk. Ebben is sikeresek voltunk, mert így állt össze a mindennapjaink képe.

Várjuk az új évet, várjuk az új lehetőségeket, de ne feledjük, bennünk vannak azok az útirányok, melyek meghatározzák életünket. Magunknak is tenni kell, mert semmi sincs csak úgy. Azt hisszük, hogy egyes dolgok járnak nekünk, kritizálunk, ellenérveket fogalmazunk meg, sokszor sajnos azon gondolkodunk, hogy miként kellene kikerülni a felelősség alól. Természetesen másokat okolni, mások hibáit kinagyítani, hogy a miénk kisebbnek tűnjön, vagy egyáltalán túl harsogni magunkat, hogy elkerüljük azokat a pontokat, melyek mértékletességre intenek bennünket.

Sokszor és sokan megírták már, hogy ha magunkkal elégedettek vagyunk, akkor a világgal is rendben leszünk. Mikor mások hibáiról, tetteiről vagy akár elrontott lépéseiről beszélünk, valójában magunkról beszélünk.

Az új évet várva vessünk számot magunkban, lelkünkben, mert így könnyebb és tisztább lesz körülöttünk a világ.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon