Táborozni jó!

Javában tart a nyár és mindenki igyekszik ebből az időszakból a legjobbat kihozni. A családok már jó előre lefoglalták a nyaralást. Valójában a nyaralás nem tart tovább maximum két hétnél. Igazi családi program lehet, ha okosan és megfontoltan tervezzük meg a nyaralást. Már előtte több héttel lehet rá készülni de utána is pár napig lehet vele foglalkozni. Tehát összességében tarthat egy hónapig a nyaralási láz, de aztán ez is lecseng. A szülők munkába mennek a gyerekek pedig ott maradnak tétlenül a nyár kellős közepén.

Menjünk táborba!

A nyár sok lehetőséget tartogat az élményszerzésre, a töltekezésre és a változásra szülőnek és gyereknek egyaránt. Az egymástól külön töltött idő nagy lehetőség mindenkinek. A gyerekek próbálgathatják az önállóságukat, a szülők pedig előtérbe helyezhetik, felfrissíthetik, megerősíthetik párkapcsolatukat, ami azután szülőként is a javukra válik.

Ha elég érettnek tartjuk gyermekünket arra, hogy egyedül induljon útnak, és ha a gyerek is szívesen tart kortársaival, nagyon sok örömet, élményt és fejlődési lehetőséget tartogathat a nyár. Néha pár hét külön töltött idő után is nagy változásra csodálkozhatunk rá, mind gyermekünk fizikai, mind lelki fejlődésében (ahogyan az a Fekete István regényéből készült Tüskevár című film kamasz főhőseivel történt). Szülőként mi is hozzájárulhatunk, hogy az önálló nyaralás jól sikerüljön, és csemeténk kellemes élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodjon.

Lehet, hogy így július elején-közepén már elkésettnek tűnik a felhívás, de alapjába véve sosem késő egy „ jó tábor” után nézni.

És még egy jó tanács, fogadjuk el, hogy a táborban ezekért az eseményekért a pedagógusok és a gyerekek a felelősek, s nekünk nem kell mindezt telefonon ellenőriznünk! Hagyjuk, hogy a gyereknek alkalma legyen kialakítani a kapcsolatait, az optimális helyzetét a csoportban, hogy alkalmazkodni  tudjon az új környezethez, az elvárásokhoz, a napirendhez.

Ne zavarjuk meg ezt a folyamatot állandó érdeklődésünkkel, ellenőrzésekkel, felesleges aggodalmaskodásokkal! Valóban nem lehet kizárni, hogy gyermekünk nehéz helyzetbe, esetleg konfliktusba kerülhet a táborozás ideje alatt, de fontos, hogy ő oldja meg, és így megtapasztalja: meg tud birkózni ezekkel a helyzetekkel. A zsebpénzzel sem érdemes túlzásokba esni: próbáljon gazdálkodni a kapott összeggel, beosztani azt.

Jövőre pedig ne feledjük időben átkutatni, felfedezni a táborok adta lehetőséget.

A szülőknek mindez jó lehetőség arra, hogy újra átélhessék azokat az időket, amikor még kettesben voltak. Több időt fordíthatnak egymásra vagy a kedvteléseikre. Házon kívüli programokat szervezhetnek, felkereshetik a barátaikat, randizhatnak egymással. Megújíthatják a kapcsolatukat, férfiként és nőként tekintve egymásra. Így nemcsak maguknak szerezhetnek jó napokat, de szülőként is kiegyensúlyozottabban, vidámabban, feltöltődve várhatják vissza gyermeküket.

Adjunk esélyt magunknak és gyermekünknek is!

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon

Friss cikkek