Szeptember 11.

Vannak, akiknek erre a dátumra a tengeren túli felhőkarcolók összeomlása jut az eszébe, ám számomra és Tisza-parti polgártársaim számára ez a nap az 1697-es zentai győzedelmes diadal napja.

 

Emlékszem azokra a zűrzavaros kilencvenes évekre, amikor kemény politikai közelharcot kellett vívni ezért az ünnepnapért. Többszörösen meg kellett magyarázni és persze megindokolni, hogy a birodalom- és redszerváltó októberi vérbosszú kezdetére emlékező nap szerepét ez a világtörténelmi jelentőségű nap vegye át, hogy szeptember 11-e legyen Zenta község legfontosabb ünnepnapja.

 

Arra is emlékszem, hogyan került mai helyére a XIX. században készült és elfeledett emlékműcsonk, hogyan született újjá Valkay Zoltán építészmérnök tervei, elképzelései alapján, majd hogyan vált Zenta egyik legfontosabb zarándokhelyévé.

 

Bízom benne, hogy még sokan a szép emlékeik között tartják számon, hogy a zentai csata kapcsán Verebes Ernő zeneszerző írta az első rockoperát, majd Szögi Csaba és Tóbiás Krisztián írók a következő színdarabot. Ezek ősbemutatói is a városnapon zajlottak...

 

A Zenta, 1697 című rockopera egy újabb csúcsot hozott az ünneplő közönségnek, azzal, hogy kellett hozzá néhány „apró” momentum. Például, hogy tíz évvel ezelőtt létrehozza Zenta városa a saját kamaraszínházát, hogy legyen egy kiváló, nagy múltú színház, a Soproni Petőfi, amely partner lett a darab színrevitelében, hogy Szarka Gyulát és Szálinger Balázst megihlesse a mi zentai csatánk, és ezt az örök jelenetsort színre vigye Pataki András a lehető legjobb színészi összetételű csapattal. Ezek véletlen egybeesések, vagy szándékos építkezés folyt? Erre az utóbbira emlékszem...

 

Telt házas sportcsarnokban, negyed órán át, állva tapsolva ünnepelte a közönség a darabot. Sikeres ősbemutatóval köszöntötte így Zenta a város napját, saját magunkat. Az értelmetlen háború, a birodalmi és hadvezéri világszemlélet, a kisemberi tragédiák, az annak dolgozzam, aki többet fizet, vagy hit és elvek mentén éljek, azzal legyek szövetséges, aki barát, vagy akinek csak csicskása lehetek dilemmák és álláspontok színrevitele egy modern és aktuális rockoperát ajándékozott nekünk, a nemzetnek és a világnak.

 

Szeptember 11-én megkondul a Tisza-parti haranglábon a győzelmi harang, amely Zenta dicsőségét hirdeti a keresztény Európa védelmében. A díszközgyűlés kitünteti városunk kiemelkedő személyiségeit és méltatja a közösségért tett erőfeszítéseket.

 

Még itt élünk. Dolgozunk. Építkezünk. Mindenki a maga módján, de teszi a dolgát. És továbbra is győzni akarunk a kor kihívásai felett.

Mert közösségi csatáinkat nekünk kell megvívnunk – közösen.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon