A szájmaszk viselése kollektív felelősség

Ma már talán mi is megértettük, hogy mennyire elengedhetetlen a maszk viselése, főleg közterületeken. Mindannyian találkoztunk már azzal a megbélyegzéssel, hogy na, a balkáni népnek aztán mondhatod, úgysem érti, vagy nem fogadja el. Valahol ezt én is így gondoltam, főleg azok után, hogy mekkora felháborodást okozott a kormány által meghozott intézkedések egy része tavasszal, amivel a népe egészségét szerette volna megvédeni. Vagy legalábbis lassítani a fertőzés gyorsaságát. Akkor ugye az sem tetszett. Aztán, miután az intézkedések feloldásával újra nagyszámú fertőzöttről számolt be a média, akkor meg az nem tetszett a jó népnek. S újfent a kormány volt a hibás. Ha időközben nem lettek volna választások, akkor meg a nép diktatúrát kiálltott volna. Tehát mindig lehetett volna valakit valamiért hibáztatni, kár is szépíteni.

Ma már azonban sokkal kevesebben vannak azok, akik elbagatellizálnák a koronavírus létezését. Azt nem mondhatom, hogy örülök annak, vagy hogy jól eső érzéssel tölt el, ha betérek a boltba, és mindenkin szájmaszkot látok, de az jó, hogy a felelősség terhét ma már mindenki érti és érzi. S ez azért nekem reményre ad okot. Mint ahogy az is, ahogy a posta előtt sorakozók között be van tartva a másfél méteres távolság, és ott is szájmaszkban várakoznak. Akárcsak a bankok vagy a gyógyszertárak előtt.  

Ha a lakosság minden tagja maszkot visel, akkor kollektív védelmet valósítunk meg. S ez mindannyiunk felelőssége. Ne csak az hordjon szájmaszkot, akinek ez biztonságérzetet nyújt, hanem mindenki tanulja meg a maszkviselés szabályait és hordja is azt közterületen.

A maszk hatékonyan gátolja a nyálcseppeket, és az abban található vírusok kijutását a levegőbe. És ahhoz sem kell tudományos fokozat, hogy megértsük, hogy a legkisebb védelem is több, mint a semmi.

Én sem fertőzlek téged, s te sem fertőzöl engem.

Ne adjunk esélyt a vírus terjedésének!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon