Saját házban, családi gyarapodásban

Mészáros Róbert, Torda – Házvásárlás

Valóságos kis birtok a tordai Mészáros Róberték otthona, kertje, amelyet a Prosperitati Alapítvány házvásárlási pályázatának segítségével vettek meg. A kertben gyümölcsfák vannak és szőlő, a takaros ház pedig ideális a bővülő család számára. Mészárosék nagyon hálásak a segítségért. Sikertörténetük részleteit a családfő, Róbert örömmel ecsetelte:

  • Milyenek voltak a ház megvásárlásának körülményei?

2017 októberében volt az esküvőnk, a pályázatot is éppen akkor írták ki, azonnal körbeérdeklődtünk a faluban, hogy van-e eladó ház? Szerencsére találtunk is egy nagyon szép házat, amely első pillantásra megtetszett nekünk. Rögtön látszott, hogy az előző tulajdonos gondját viselte, a ház tizenhét évvel ezelőtt épült, tehát mondhatjuk, hogy új épületről van szó. A hozzá tartozó melléképületek még később épültek, olyan tizenöt évvel ezelőtt. A telek nagysága közel 8700 négyzetméter.

Fiatal házaspárként nem rendelkeztünk ingatlannal, ez a pályázat lehetővé tette, hogy saját otthont teremtsünk, amely által önállósulni tudtunk. Itt szeretném kifejezni hálás köszönetünket a Prosperitati Alapítványnak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek, Magyarország Kormányának a páratlan lehetőségért, segítségért.

  • Hogyan néz ki az épület, a telek?

A telek egyik részén gyümölcsös és szőlő is található. Az előző tulajdonosnak voltak almafái, körtefái, barackfái. Mindez mellé tavaly ültettünk őszibarack-, meggy-, és cseresznyefákat. Ami a szőlőst illeti, két évvel ezelőtt volt egy erős fagy, amely következtében ennek fele kifagyott. Vártunk egy évet, hátha megindul, de sajnos nem lett belőle semmi. Idén tavasszal vettünk tizenhét új szőlővesszőt, felújítottuk a szőlőst is. Továbbá van néhány kaptár méhecske is, házi használatra termelünk mézet szintén.

A házban van egy nagy szoba, konyha, spájz, előszoba, fürdőszoba. A család bővül, a nejem várandós. Az a tervünk, hogy bővítjük majd a házat, hozzáépítünk még egy- két szobát.

  • Egyedül írták a pályázatot vagy igénybe vettek valamilyen adminisztrációs segítséget?

A pályázatot egyedül írtuk, de kihangsúlyoznám, hogy amikor bármilyen akadályba ütköztünk, akkor a nagybecskereki Prosperitati iroda munkatársai mindig szívesen segítettek, kedvesek és segítőkészek voltak.

  • Pályáztak esetleg egyéb dologra is az Alapítványnál, illetve tervben van- e újabb fejlesztés?

A családilag, a szüleink pályáztak a Prosperitatinál mezőgazdasági gépezetekre: traktorra, pótkocsira, különböző eszközökre.

A feleségem és jómagam Nagybecskereken dolgozunk, irodában, de az ottani munka mellett földműveléssel is foglalkozunk. Tehát a földet, amit a nagyszüleimtől örököltem, azt műveljük. Ami a termesztést illeti, néhány évvel ezelőtt próbálkoztunk tökmag termesztéssel, majd fokhagymatermesztéssel is. Mindkettő esetében arra jutottunk, értékesítés szempontjából, az alacsony árak miatt nem éri meg. Maradtunk a hagyományos gabonák termesztésénél, a kukoricánál, a búzánál. Amennyiben változik valamiben a piac, természetesen nyitottak vagyunk új kultúrák bevezetésére is.

Szeretnénk a jövőben is pályázni az Alapítványnál, elsősorban kapcsolható eszközökre – hallottuk a tordai Mészáros Róberttől.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon