Pető-módszerrel, a Parkinson-kórral szemben

A Semmelweis Egyetem Pető András Karának munkatársai, konduktorai olyan 0-tól 99 éves korú személyeket mértek és foglalkozásokat szerveztek, akiknek központi idegrendszerük veleszületetten vagy szerzetten sérült. Felnőtt korban inkább egyre gyakrabban előforduló szklerózis multiplex, Parkinson-kór, stroke utáni állapotban lévő személyekkel foglakoztak. Gyermek és csecsemőkorban pedig inkább agyi károsodással születetteket, akik mozgásukban korlátozottak.

A háromhetes intenzív kurzus Zentán került megszervezésre a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével, a Magyar Kormány támogatásával, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-vel közösen.

A fejlesztés a Parkinson-kórral küzdők számára is segítséget nyújt.

A Parkinson-kór egy progresszív neurológiai betegség, mely a motoros és nem motoros funkciókat egyaránt érinti, ám a vegetatív idegrendszer eltérései és pszichés problémák is jellemzőek lehetnek rá. Elsődleges jelei a különböző mozgásproblémák, ám a fájdalom, az alvászavar és a depresszió is jellemzőek rá. A tünetek általában fokozatosan jelentkeznek, először az egyik oldalon, majd a betegség előrehal adtával a másik oldalt is érintve. A betegség súlyosságától és előrehaladottságától függően a tünetek egyénenként változhatnak. Sajnos nagyon sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már a mindennapi tevékenységeiket is befolyásolják a panaszok.

A Parkinson-kór három fő területen jelentkezik:

  • remegés
  • izommerevség
  • lelassulás

A negyedik fő tünet az egyensúlyvesztés, de ez a betegség lefolyásának késői szakaszára jellemző.

A Semmelweis Egyetem Pető András karának konduktorai a Pető módszert használják.  A Pető-módszer Dr. Pető András nevéhez fűződik. Az orvos-gyógypedagógus egyedülálló módszerének (konduktív pedagógiai módszer) alapgondolata az volt, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, s ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. A Pető András Főiskola közösségének küldetése a mozgásukban – elsősorban központi idegrendszeri sérülés miatt – nehézséggel és kihívással szembesülő, bármely életkorú emberek életminőségének javítása a konduktív pedagógia által.

A Parkinson-kór, parkinson syndroma, mint neurológiai betegség, tüneteiből adódó mozgásos és egyéb problémák kezdetben kevésbé, később egyre fokozottabban megnehezíthetik a normális életvitelt. Gátjai lehetnek megszokott, mindennapi tevékenységek kivitelezésének, ezáltal befolyásolják, megváltoztatják az egyén és környezete életét. Ezért nagyon fontos, hogy lehetőség szerint, a diagnózis megállapítása után, minél korábban elkezdhessük a konduktív fejlesztést.

Ezek beépíthetők legyenek a mindennapi cselekvésekbe, tevékenységekbe, sikeresen használhatók, alkalmazhatók legyenek a problémahelyzetekben. Célunk, hogy a hozzánk járók, a háromhetes kurzuson részt vevők, minél hosszabb ideig megtarthassák aktivitásukat, önállóságukat, önellátó képességüket. Ennek eredményeként ténylegesen javítsuk az életminőséget, a teljesítőképességet.

A Magyar Nemzeti Tanács ezért szervez szűréseket Vajdaság szerte (Kishegyes, Zenta, Szabadka, Muzslya, Zombor), hogy felkutassa, mozgósítsa azokat az embereket, családokat, akik ezzel a kórral küzdenek.

Szükség van erre, egyre többen jelentkeznek és kérik a segítséget. A Magyar Nemzeti Tanács és a Nemzetpolitikai Államtitkárság pedig ott van, ahol segíteni kell, mert minden ember számít!

 

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon