Orbán Viktor 21. évértékelő beszéde

 

A miniszterelnöki beszámoló a következőképp foglalható össze egy mondatban: jó az, hogy van mivel dicsekedni és büszkének lenni, a legjobb viszont az, hogy van mire megalapozott ígéreteket is tenni.

 

„Soha rosszabb évet, mint amilyen a 2018-as volt.” – fogalmazott Orbán. A kétharmados többség megmaradt a magyar parlamentben, az 5%-os gazdasági növekedés is folytatódott. Mindez már hetedik éve folyamatosan történik, amire nem lehet ráfogni, hogy vakszerencse következménye. Ilyen eredményekhez rendezett, kiszámítható, stabil kormányzásra van/volt szükség.

 

Orbán Viktor a 2009-es évértékelésében azt mondta az akkori politikai-gazdasági helyzetre, hogy „nem válságkezelő csomagra, hanem új irányra van szükség”. Az új irányt a miniszterelnöknek és kormányának sikerült megtalálnia, amelynek köszönhető Magyarország jelenlegi felemelkedéstörténete.

Az elmúlt évtized eredménye, hogy a magyarok hisznek a jövőben. Talpra állt a nemzet, visszaszerezte a saját sorsa feletti rendelkezés jogát.

Ahogyan fogalmazott:

„Nem az a győzelem, ha a pártunk nyer, hanem ha az országunk a nyertes. Nem divatos eszméket szolgálunk, hanem a magyarság fennmaradását.”

Mire van szükség ma az anyaországban?

Biztonságra, tisztességre és jövőképre – mondta Orbán. A szegénység felszámolását nevezte meg az egyik legfontosabb megoldandó kormányzati célkitűzésnek. A szegénység ellen a munka biztosításával kell felvenni a harcot, visszaszorítva a bűnözést. Már eddig is, 2010-től egymillió ember tudott kitörni a szegénységből. A kormány célja, hogy mindenkinek legyen munkája, otthona, gyermekeinek teljes ellátása, hogy biztosítva legyen a tisztes öregkor.

Az ellenzéket mindössze azzal minősítette, hogy nem mások, mint Soros és az EU bürokraták érdekeinek rövid pórázon tartott kiszolgálói. „A baloldal és a szélsőjobb hogyan férhet össze? Inkább komédiások, mint komoly politikusok. Pályakezdő színészek útkereső próbálkozásai, amit véghezvisznek.”

 

Az EU-s parlamenti választások kapcsán kiemelte, hogy 30 évvel a rendszerváltás után a magyarságnak ismét, most ezen a téren kell megvívnia a harcot nemzetünk, kereszténységünk, családunk és szabadságunk érdekében.

Brüsszel hét pontos bevándorlási munkatervéről a demokrácia eszközével kell elmondanunk véleményünket. Európa válaszút elé ért, a szitán átlátunk mindannyian, sőt a helyzetet is értjük. Most érkezik el a cselekvés ideje. Pénzemberek nem irányíthatják a világot, mert spekulánsok még nem tettek boldoggá egy országot sem, de annál többet roppantottak össze. Nem adhatjuk át az irányítást a nemzet, a család és a kereszténység sírásóinak. A közép-európaiaknak meg kell tartaniuk saját útjukat – hangsúlyozta Orbán.

A miniszterelnök a brüsszeli hét pontos bevándorlási csomaggal szemben bejelentette a kormányzat nemzeti egységben létrehozott hét pontos családtámogatási programját.

Ahogyan jelezte, ezt a kormányzati intézkedési csomagot a lakosság 80%-a is támogatja.

Ez lenne a gyermekvállalást serkentő kedvező hitelcsomag, a Családi Otthonteremtési Kölcsön házvásárlási hitelkeretének további bővítése, a nagycsaládosok jelzáloghitelében való állami részvállalás, a négy gyereket nevelő anyák személyi jövedelemadó alóli mentesülése, a nagycsaládosok személygépkocsi vásárlási támogatása, a teljes körű bölcsődei ellátás biztosítása a férőhelyek bővítésével, és a nagyszülői GYED bevezetése.

Ez lehet a mai európai kihívásokra a magyar válasz!

Sőt, Orbán még két „ráadást” is bejelentett.

A magyar állam a középiskolások számára 2x2 hetet biztosít a külföldön történő idegennyelv tanulására, hogy nyelvi elszigeteltségét oldja a magyarság, valamint bejelentette, hogy egészségügyi fejlesztésekre újabb 700 milliárd forint kerül felhasználásra.

Orbán a haza megvédésére és az ország építésére hív mindannyiunkat, mert, ahogyan fogalmazott:

„Véget ért a száz év magyar magány – majd hozzátette. – A jókedvről és a humorról majd a magyar ellenzék gondoskodik!”

Orbán, szokásához híven, évértékelőjében ügyesen használta a humor eszköztárát. Hangulatos, jókedvű, bizakodó beszédében a magyar nemzet jövő feladataira és kihívásaira adott megnyugtató értékelést.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon