Nekünk, magyaroknak legfontosabb a család értékét hangsúlyozni

Na már megint a család! Mondhatják sokan! Fontos téma, míg az ember ember, nem lehet teljesen kimeríteni. Egy pápai beszéd a Magyar Kurir hírportálról és a napokban a sporthírekből hallott szenzáció késztette arra, hogy igen írjak ma is erről a témáról.

Hallgatva a napokban híreket első volt, hogy Hosszú Katinka, aki nagyszerű magyar sportoló, mivel megcsalta párját, az most őt véglegesen menesztette! Micsoda fontos hír, nem is hír, egyenesen szenzáció! Ez érdekli az embereket? Nem hiszem! A média veszélyei! Ennek lenne ma hírértéke? Nekem sokkal szebb gondolat, hogy legfőbb érték a család, amit óvni, ápolni és támogatni kell! Kormányzati és egyházi szempontból is találkoznak a gondolatok, értékek, ami jelenleg olyan szépen visszhangozza be az egész Kárpát-medencét. Egy ilyen hír nem érdekel, még ha Hosszú Katinka magánéleti szennyesével is foglalkozik!

 

A házasság szentségében ott tükröződik Isten és inkább arról szeretnék hallani, hogy hányan ünnepelnek házassági évfordulót, mintsem, hogy ki kit csalt meg és menesztett! Lehetnek nehézségek a párkapcsolatban és a családban, de vegyük észre a házasság szépségét.

A házasság évének talán ez a legfőbb üzenete és sok emberben kell, hogy ezt az értéket aláhúzza, megerősítse.

Jézus a házasság felbonthatatlanságáról ad tanítást, melyet Szent Márk könyvében (Mk 10,1–12) olvasunk. Ebben is próbára akarják tenni Jézust, egy olyan kérdéssel, mely provokatív, könnyen félreérthető. A kérdést a „szabad vagy nem szabad” felvetésben lehet összefoglalni és több mint jogi kérdés!

A kérdés a házasságra vonatkozik. Szabad-e a férjnek elbocsátania a feleségét. Jézus azonban továbbmegy, egészen a teremtésig, és úgy beszél a házasságról, mint talán a legszebb dologról, amit az Úr hét nap alatt teremtett. „Isten kezdetben, a teremtéskor férfit és nőt alkotott. Az ember ezért elhagyja apját, anyját, a feleségéhez csatlakozik, és ketten egy test lesznek.”  

Erősen fogalmaz az Úr, amikor egy testről beszél, amelyet nem lehet szétválasztani. Jézus túllép a válás kérdésén, és a házaspár szépségéről beszél, akik „egyek” lesznek. Nekünk úgy tanították, hogy a katolikus ember számára felbonthatatlan a házasság. A napokban Ferenc pápa egyik beszédében azt mondja „Nem szabad leragadnunk nekünk sem a farizeusok kérdésénél, hogy szabad-e szétválasztani egy házasságot.

Olykor nem működik, és ez szerencsétlenség, és ilyenkor jobb külön menni, hogy elkerüljünk egy világháborút. De ez szerencsétlenség. Most pedig nézzük a pozitívumokat!”  Tetszenek a pápai gondolatok, igaz sok nyitott kérdést hagy maga után ez a mondata, de hagyjuk most ezt! 

Ferenc pápa ezek a gondolatok után elmesélt egy találkozását egy párral, akik 60. házassági évfordulójukat ünnepelték. Amikor megkérdezte tőlük: „Boldogok vagytok?”, ők összenéztek, majd a meghatottságtól könnyes szemmel felelték: „Szerelmesek vagyunk egymásba.” „Igaz, hogy vannak nehézségek, gondok a gyerekekkel vagy magával a kapcsolattal, viták, veszekedések…, de a lényeg az, hogy a test egyben maradjon, és akkor mindent meg lehet oldani, mindent. Ez a házasság nemcsak számukra szentség, hanem az Egyház számára is, mintegy figyelemfelhívó szentség: »Nézzétek csak, igenis lehetséges a szerelem!« És a szerelem képes egy életen át kitartani: az örömben és a fájdalomban, a gyerekekkel vagy egymás között fellépő gondokkal együtt…, de mindig előre. Egészségben, betegségben kitartva. Ez a szépség.” – fejezte be a történetet a szentatya.

Azt is látjuk, hogy mindez ma nem hírérték: az újságok, a tévéhíradók nem adnak híreket a sikeres hosszú házasságokról. Ez a pár hány éve van együtt – ez nem hír. Nagyon örülök a plébániámon, amikor házassági évfordulókat ünnepelnek párok! Hosszú hetekig hirdetem és utána is hivatkozom rájuk, mert példaértékűek!  A hír ma a botrány, a válás, hogy ez vagy az különment, mint ma reggel Hosszú Katinka a párjától! Erre Ferenc pápa hozzá teszi, hogy – olykor külön kell költözniük, hogy elkerüljék a nagyobb bajt…

De Isten képe nem hír. És ez a házasság szépsége: hogy a felek Isten képére és hasonlatosságára teremtettek. Ez a mi hírünk, a keresztény hír. És az is, hogy a Magyar kormány a házasság értékével kampányolt, és az egész évet a házasságnak szenteli! Na, ez igen!

Nem könnyű az élet a házasságban és a családban, teszi hozzá a pápa, majd idézi Jakab apostol levelét: legyünk türelmesek. A párkapcsolatban talán a legfőbb erény a türelem, mind a férfi, mind a nő részéről. Persze, ha még ezt egy Isten-kapcsolat, imádságos lelkület is körülveszi, talán minimális annak az esélye, hogy az a bizonyos szerencsétlenség bekövetkezzen, amit válásnak nevezünk és nevez a pápa is! 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon