Négyéves a vajdasági falu- és tanyagondnoki szolgálat

Gergely Árpád

Valahogyan a faluról, a munkáról és a kötelességről szól a falugondnoki világ számomra. Fogalmazhatnánk még egyszerűbben is, mert múltunkról és jövőnkről, hagyományainkról és a törődésről szól.

Mert minden nap, mint ahogyan a nap is felkel, feladataink vannak, kinek ez, kinek az. A falugondnoknak sokrétű és összetett a munkája. Jó barátnak, megértőnek kell lennie, aki meghallgatja a panaszokat türelmesen és tanácsokat ad, közvetítőnek, mert a kisebb nézeteltéréseket segítenie kell megoldani, és persze igyekszik megnyugtatni mindenkit, de ugyanakkor pedagógusnak is, mert érteni kell az emberek nyelvén.

A Vajdasági Magyar Szövetség megalakulása óta fontosnak tartotta, hogy napi kapcsolatban legyen a vajdasági magyarokkal.  A vajdasági falu- és tanyagondnoki szolgálat egy ilyen rendszer. Ez nem volt mindig így. Saját sorsunkról magunknak kellett gondot vezetni. Azonban  2014-ben a VMSZ mert nagyot álmodni, és a zászlójára tűzte a falu- és tanyagondnoki rendszer kialakítását Vajdaságban. Aztán, mint ahogyan lenni szokott ha van benne munka, beindult a gépezet. A szolgálat 2015 november 1-jén kezdte meg a munkát. Ebbe a VMSZ és a CMH mellett bekapcsolódott a Caritas, az egyház és a civil szféra is. Valóban szolgálat, mert szolgáljuk azokat a magányos, egyedülálló embereket, akik már nem tudják ellátni vagy megoldani a problémáikat. Lehet egy receptről szó, egy bevásárlásról vagy éppen fahasogatásról.  A falugondnokok az idősek mindennapjainak szerves részévé váltak. Társak az időskorban és segítségek abban, hogy a magányos hétköznapok elviselhetőbbek legyenek. 

Akiken segít a szolgálat, azok olyan 65 évnél idősebb emberek, akik családi segítség nélkül vannak, szegények, betegek, és gyakorlatilag a mindennapi megélhetésük van veszélyben. A falugondnokok minden olyan feladatot elvégeznek a ház körül, ami szükséges ahhoz, hogy élhető körülményeket biztosítsanak.  Minden falugondnoknak van gépkocsija, amivel az időseket el tudja vinni különböző intézményekbe, például az egészségházba vagy a kórházba, ugyanakkor, ha kell, a temetőbe vagy szentmisére is elviszi őket, ily módon segítve a mindennapjaikat.

A tanyáról nehezen kimozduló, idős polgárainknak nyújtanak segítséget. Nagy az igény erre. Öregedő közösségünknek a Vajdasági Magyar Szövetség átgondolt és kivitelezett startégiája nyújt jobbot. Mi ez, ha nem törődés a közösséggel, valós érdekérvényesítést felvállaló politika a Magyar Kormány támogatásával.   

A falugondnokok 73 872 látogatást bonyolítottak le, és ezek során összesen 174 434 szolgáltatást végeztek el. Ez csendben zajlik, csendben zajlott az elmúlt négy évben is. 17 önkormányzat 50 településén teljesít szolgálatot a 20 tanyagondnok: Ada, Magyarkanizsa, Csóka, Szabadka, Topolya, Törökkanizsa, Zenta 25 településén. 2015 december 1-jétől a szolgálat Kishegyes község három településén és Tornyoson is elérhető. 2016 áprilisától a falugondnokok Apatin, Zombor, Hódság, Óbecse, Kúla, Nagybecskerek, Magyarcsernye, Begaszentgyörgy és Nagykikinda községek további 25 településén teljesítenek szolgálatot.

Hogyan tovább?

A jövőben bővíteni szeretnék Törökkanizsán, Magyarkanizsa községben, Oromon és Tóthfaluban, a zentai község területén, Felsőhegyen és Bogarason, emellett Csókán is a szolgálatot, csakúgy, mint Nagykikindán, elsősorban Hódegyháza és Szaján vonatkozásában, illetve a rendszer területi lefedettségét is ki szeretnék bővíteni Temerinre és Tiszakálmánfalvára.

Régi szép idők emlékezete, és valóban nem csak a tanya és a falu teszi azt, hanem a benne élő emberek. Történetekkel, örömmel, bánattal és a mindennapokkal.

Ez is a mi felelősségünk!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon