Minek nevezzelek?

A név a személyiség meghatározója.

Gondoljunk csak az indiánokra vagy más természeti népekre, ahol a nevet erősen összefüggésbe hozták a lélekkel. Vagy jusson eszünkbe az, hogy Európa-szerte a nagy uralkodóházak királyai koronázásukkor régi, dicső elődjeik után kapták nevüket, amely szintén azt bizonyítja, hogy a nevekhez társított különleges erő nem új keletű gondolat.

A névadás minden szülő számára nagy teher, hiszen egyszerre kell egyedi, illetve a baba majdani személyiségéhez is remekül passzoló nevet találni. A név, melyet egy életen át visel majd gyermekünk, hatással lehet rá.

Amikor napvilágot látott a Magyar Keresztnevek Tára 2017-es évre vonatkozó anyakönyvezési statisztikája, izgatottan böngésztem a nevek között.

Olvasgatva a legkedveltebb fiú- és lányneveket, jól eső érzéssel húztam mosolyra a számat. Nem tudom megmagyarázni miért, de mindig is imádtam leendő gyermekeim nevein gondolkodni.

Hiszem azt, hogy nagyon kevés olyan nő van a világon, aki nem gondolkodott már akkor kisbabája nevén, mikor még meg sem ismerte a nagy betűs szerelmet. Aztán hiszem azt is, hogy nem én voltam az egyetlen, aki a szerelemtől fűtve, vörös fülekkel ülte végig, pillangókkal a gyomrában a dögunalmas matek órát és a kockás füzetébe már a nyolcadik-kilencedik névváltozatát rajzolta be, gyöngybetűkkel, leendő gyermekének. Külön oszlopba a női neveket, majd persze a fiú nevek felhozatalán is hosszasan gondolkodott. Mindezt a nagy szerelem vezetéknevével. Egyszerűen csak tudni akartuk, hogy sokadik olvasatra is, szép-e az a név. De nem volt az. Gyönyörű volt. Lehengerlő.

No, de visszakanyarodva a legkedveltebb magyar keresztnevekre, álljon itt az első tíz legnépszerűbb lánynév: Hanna, Anna, Zoé, Luca, Emma, Zsófia, Jázmin, Nóra, Boglárka, Léna.

Az utóbbi időben sok Hanna nevű kisbaba született közvetlen környezetemben, ezért számomra a képzeletbeli dobogó első helyét valóban kiérdemelte ez a sokak által imádott név.

Természetesen a fiúk neveiről sem feledkezhetünk meg, lássuk hát a kedvenceket: Bence, Máté, Levente, Noel, Ádám, Marcell, Dominik, Dávid, Dániel és Milán.

Számomra ezek a nevek is kedvesek, noha, sajnos egyik kategóriába sem került be az általam kiválasztott név a top tízbe, de sebaj. Túlélem.

Aztán kutattam a Szerbiában leginkább használt keresztnevek után is. A lányoknál egyértelmű előnyre tett szert a Sofija név, azt követik a Dunja, Maša, Lena, Sara, Milica, Nina nevek. A fiú neveknél a Luka név vezeti a mezőnyt, de továbbra is közkedveltek a Lazar, Stefan, Vuk, Filip, Nikola, Aleksa nevek is.

A leírtak ismeretében, nyugodt szívvel jelenthetem ki, hogy idehaza a mai szülők nemcsak izgalmas, hanem egyre inkább felelősségteljes döntésként élik meg a névadást.

Számomra mindez megnyugtató.

Hogy miért? Azért, mert egyszerűen örülök annak, hogy nem követjük például London példáját, ahol Mohamed lett 2017-ben a legnépszerűbb név. Az említett név, vagy annak változatai (Mohammed, Muhamed, Muhammed, Mohammad) folyamatosan kapaszkodnak felfelé Hollandiában, Belgiumban, de már Ausztriában is.

Azt gondolom, hogy mindez tanulságos dolgot árul el számunkra. Gondolkozzunk csak el rajta.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon