Miért Vučić?

Magyar Szó

A Szerb Haladó Párt köztársasági elnökjelöltje Aleksandar Vučić, a köztársasági parlament jelenlegi miniszterelnöke. Aleksandar Vučić jelölése lehetővé teszi a megkezdett reformok, valamint a Szerbia európai integrációjának a folytatását.

Múlt év novemberétől a Szerb Haladó Párt az Európai Néppárt (EPP) társult tagjává vált, amely a legnagyobb és legbefolyásosabb pártszervezet az Európai Parlamentben.

Az elmúlt időszakban Szerbia kormánya jól teljesített, aminek köszönhetően megnyíltak az első csatlakozási fejezetek. Belgrád elkötelezett volt a regionális együttműködés fejlesztése területén is.

A jó baráti viszony folytatása és továbbgondolása érdekében a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt között aláírt koalíciós megállapodással, mely a közös programok megvalósításáról, a szerbek és magyarok közötti kapcsolatok javításáról szól, megteremtődött az eredményes, közös munkához szükséges alap.

A jelenlegi szerb kormány – ellentétben egyes jelentős magyar kisebbséggel rendelkező országokkal szemben– megértéssel fogadta a kettős állampolgárság intézményét is.

Majd 2013-ban, a szerbiai és magyaroszági államfők közös főhajtása Csúrogon, a második világháború ideje alatt az ugyanitt kivégzett ártatlan magyar és szerb áldozatok előtt, amit 70 évig a remény táplált, történelmi esemény volt.

A jelenlegi összetételű vajdasági kormány további támogatásáról biztosította az egyetlen magyar egyetemista otthon megépülését és a Magyar Kormány által pénzelt intézmény mindennapi működését.

A vajdasági magyarok szülőföldön maradásáért és boldogulásáért létrehozott Prosperitati Alapítvány pozitív diszkriminációra épülő támogatási rendszerét az SZHP nem kérdőjelezte meg.

Ameddig a koalíciós megállapodásban lefektetetettek napirenden szerepelnek és azok érvényesítése mindkét félnek prioritást jelent, nem lenne konstruktív elvitatni a koalíciós partnerek közötti sikeres együttműködést.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon