Megalakult az új Országgyűlés

Figyelemmel és érdeklődve követtem az új Országgyűlés megalakulást. Talán még az itthoni, szerb Országgyűlés megalakulása sem kötötte le ennyire figyelmemet. Inkább mert keményen drukkoltam azért, hogy ez így legyen.

Nemzetpolitikai szempontból, identitásunk és értékeink további ápolása és megóvása érdekében is fontos volt ez a lépés, még ha Istent káromló, nemzetet és országot, rendőröket köpködő, demokráciát kiáltó, csak éppen a demokratikus lépéseket semmibe vevő pár tucat számomra alpári módon fellépő csürhe károgása zavarta meg ezt a felemelő és történelmi pillanatot, de még is megtörtént és most jöhet a munka!

Számomra ez a siker nem csak politikai siker, de elvi kérdések is, hogy milyen értékek lesznek Magyarországon, és egyáltalán  a Kárpát-medencében a jövőben is kidomborítva.

Áder János szerint a leendő kormány legitimációja vitán felül áll és ezt a hisztériát keltő baloldal sem tudja vitatni, még ha erőlködik is. Azt hiszem tudjuk mi szokott az erőlködés vége lenni! Jó lenne, ha inkább a saját házuk táját pofozgatnák.

Letették esküjüket az országgyűlési képviselők kedden, ezzel megalakult az új magyar parlament és a 2014-ben megalakult kormány megbízatása megszűnt. A Demokratikus Koalíció képviselői bojkottra hivatkozva, de Isten bocsásson meg nekik, mit bojkottálnak? Ők csak az eskütétel idejére jelentek meg az ülésteremben, azt követően azonnal távoztak is. Nekem ettől nem volt hiányérzetem! Az esküszövegét, rájuk jellemző módon bekiabálva azzal egészítették, hogy minden törekvésükkel azon lesznek, hogy „helyreállítsák a köztársaságot”, és új demokratikus alkotmányt adjanak a hazának. Gyurcsány, akinek volt már esélye, csak, hogy ő elkúrta! Most meg akkor majd ők ……, nem sántikál ez valahol?

Aztán vannak még itt Gyurcsány kaliberű emberek, kiknek elgurult a gyógyszerük, mert az LMP-s Hadházy Ákos nem vett részt az eskütételen. Mit mondjak, könnyekre nem fakadtam, de szeretném majd látni, amikor egyedül kell az esküjét letenni az egész parlament előtt, mert különben érvénytelen lesz a képviselői kinevezése. Szóval nevetséges! Pont olyanok a képviselők, mint amilyenek a rájuk szavazott parlament előtt kiabáló, alpári módon károgó, az emberi méltóság küszöbét sem súroló szavazógárda. Hála Istennek, hogy nem ezek vannak többségben.

A parlament – 189 igen szavazattal, egyhangúlag igazolta a képviselők és a nemzetiségi szószólók mandátumát. A parlamentnek ezúttal is 199 képviselő a tagja, a Ház munkájában további 12 szószóló vesz részt. Az alaptörvény értelmében a kabinet ügyvezető kormányként gyakorolja hatáskörét, nemzetközi szerződés kötelező hatályát nem ismerheti el, rendeletet csak törvény felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

Áder János köztársasági elnök kedden az új parlament alakuló ülésén beszédét azzal kezdte, hogy az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll.  Április 8-án, a választási eredményeket látva a most ellenzéki szerepre készülő pártok vezetői is ezt elismerték. Szinte kivétel nélkül azt mondták, hogy a magas részvétel erős legitimitást ad a következő Országgyűlésnek és kormánynak.  Áder azt is kiemelte, hogy a választók döntését mindenkinek tiszteletben kell tartania, ez a demokrácia alapszabálya.

Az országgyűlési választás végeredménye világos, egyértelmű, jogilag megkérdőjelezhetetlen. Az elnök beszédében javasolta, hogy az Országgyűlés Orbán Viktor kormányfőt, a Fidesz elnökét válassza újra miniszterelnöknek. Áder János köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a választáson és annak lebonyolításában, valamint azoknak, akik a jogorvoslati eljárások során a benyújtott kifogásokat időben elbírálták.

Felidézte emellett: április 8-án voltak olyan szavazókörök, ahol 2-3 órát kellett várakozni, hogy a választók leadhassák szavazatukat. Ezt elfogadhatatlannak minősítette, és elnézést kért azoktól, akik ilyen méltatlan helyzetbe kerültek, ugyanakkor meg is köszönte nekik, hogy türelmesen, zokszó nélkül várakoztak.

Európa jövőjét érintve Áder János úgy fogalmazott: az Európai Unió néhány vezetője mintha elveszítette volna iránytűjét. A köztársasági elnök azt mondta: az uniós közéletet a világos jövőkép hiánya, a kicsinyes vitákba feledkező politikusok, szellemi restség és unalomig ismételt közhelyek jellemzik.

Az alakuló ülés idejére "Nem akarjuk ezt a parlamentet és kormányt!" címmel demonstrációt szerveztek az Országház előtti Kossuth Lajos téren. A tüntetésen nem a magas értelmiségi vett részt, mert a magatartásukból a hangos üvöltözésből, káromkodásból, szitkozódásból és a rendőrök provokálásából látszott, hogy rendbontók adtak hangot a nemtetszésüknek. Sokkal több résztvevőre számítottak, de amint egy részvevő megjegyezte, hogy most vett rész utoljára ellenzéki tüntetésen, mert a tüntetésről egy plázába ment, ahol tízszer több ember volt, mint a meghirdetett tüntetésen.  A hisztériakeltés tart, mindig kevesebb emebrt érdekel, idő kérdése és kifullad, állapították meg sok helyen a szakértők.

 

Magyarországnak ismét legitim Országgyűlése van, olyan Országgyűlése, amire mi is szavazhattunk határon túl élő magyarok. Mi Vajdaságban élő magyarok érezzük és tudjuk, tapasztalatunk van arról, hogy mit jelent a Fidesz-KDNP kormányával közösen együttműködve, együtt a Magyar Nemzeti Tanáccsal a  VMSZ támogatásával hatékonyan képviselni a nemzetünk érdekeit. Nem csak tüntetni, köpködni, öklöt rázni kell, hanem eredményeket kell felmutatni és akkor lesznek majd szavazók is. 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon