kulhonimagyarok.hu

Az elmúlt években a Magyar Állam folyamatosan bővítette a külhoni magyarokkal a kapcsolatát. Ami nem csak deklaráltan jelent meg, hanem szinte napi kapcsolattá alakult.

A folyamatos és rendszerszerű gondolkodás meghozta a gyümölcsét. A Vajdaságban a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség olyan kapcsolatrendszert épített ki, mely példaértékű a Kárpát-medencében. Gondolok itt a magyar nyelvű oktatás támogatására, az oktatási intézmények felújítására és nem utolsó sorban újak létesítésére. Nem elhanyagolandó a gazdasági fejlesztések a Prosperitati Alapítványon keresztül, mely összeségében a megmaradást és az itt maradást segíti elő.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága újabb fejlesztést hozott a média világába, a külhonimagyarok.hu internetes portált.

„Az elmúlt kilenc évben a magyar nemzet közjogi újraegyesítésével, a közösen átgondolt és megtett lépésekkel tudjuk és tapasztaljuk, hogy számíthatunk egymásra. Az együtt megtett mozdulat előfeltétele pedig nem volt más, mint egymás értő meghallgatása és megismerése. „

Dr. Semjén Zsolt a miniszterelnök általános helyettese szavai nem csak szavak, tettek és kemény munkát takarnak. Valóban számíthatunk egymásra. Meghallgatták a külhoniak véleményét, hozzászólásaikat és elgondolásaikat, melyből megszülettek a fejlesztések, legyenek azok anyagiak vagy szellemi termékek.

„A Külhoni Magyarok weboldalt azzal a céllal hívtuk életre, hogy a hagyományostól eltérő, újszerű módon mutassuk be a Magyarország határain kívül élő magyar közösségek mindennapi életét, sikereit és kihívásait, és mindazt a munkát, amelyet az elmúlt évek során az anyaország végzett és végez e közösségek megőrzéséért, segítéséért és szülőföldön való megtartásáért.”

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár szavai pedig a realitás talaján megfogalmazza a közösségek igényeit. Ott vannak mindenhol, ahol a magyar közösség ünnepel, avat vagy gondokkal küzd. Ezt a nem mindennapi feladatot küldetésszerűen teljesíti a jelenlegi magyar vezetés.

Az oldal összeköt bennünket, bemutatja a különböző programokat, melyek a magyarságot érintik határon túl:

  • tematikus évek
  • a különböző programok ( Kőrösi Csoma Sándor, Petőfi Sándor, Juliánus, Mikes Kelemen)
  • fejlesztéseket ( Kárpát-medencei Óvoda fejlesztés)
  • utazási, pályázati lehetőségek (Határtalanul, testvértelepülések fejlesztése)

Megannyi információ, egyhelyen és összefogva. Ez a nemzeti összetartozás jelképe, nem csak szimbolikusan.  A Tudástár pedig a jogszabályi tartalmakat tartalmazza, valamint a hétvégi magyar iskolákat az egész világon. Felemelő érzés olvasni és böngészni a világtérképet. Megtudni, hogy ahol magyar él, ott a törődés jelen van.

  Nem utolsó sorban pedig elgondolkodtató és tartalmas, folyamatosan megújuló cikkeket olvashatunk a Kárpát – medence Arca című linken. Engedjék meg, hogy elfogultan néhány írást javasoljak:

  •        Felbecsülhetetlen kincs az adai ikertestvérek tudása (Ada)
  •         Az ősök tudását felhasználva a jövő gazdaságát építi Csikós Árpád (Tóthfalu)
  •         Harangokat és toronyórákat javít egy ifjú zentai vállalkozó (Zenta)
  •         Múlt, jelen, jövő (Törökbecse)

Ajánlom mindenkinek e honlapot. Lélekemelő és tartalmas böngészést kívánok!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon