Két éve, hogy jár a falugondnok

Nyugat- Bácska öt települését fedi le a falugondnoki szolgálat, amely a Vajdasági Magyar Szövetség, a CMH iroda és a szabadkai Caritas összefogásával, valamint a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alap támogatásával megvalósuló program. 2016 tavaszán, illetve nyarán kezdődő programnak olyan idős egyének vagy házaspárok váltak felhasználóivá, akik egyedül élnek, gyermektelenek, vagy családtagjuk nem él a közelükben. A gondnok térítésmentesen elvégzi náluk, a házuk táján a férfimunkát, kisebb javításokat eszközöl, fát vág, füvet nyír, bevásárlásokat és szállítást végez.

 

Az életet becsülettel végigdolgozó idős emberek joggal érezhetik úgy, öreg korukra ennyi kijár. Örömteli hangulatban várják a doroszlói Kocsis Attila érkezését minden alkalommal. Attila munkaterületéhez tartozik Doroszló, Gombos és Szilágyi. A fiatal és energikus gondnok így nyilatkozott:

– A három településen összesen harminc felhasználó van. Szigorú nyilvántartással, rendelkezünk, napirendünk van. Felmérés, szakmai képzés előzte meg a munkát és azóta is időszakonként résztveszünk különböző szakmai tanfolyamokon. A tevékenységünkhöz minden munkaeszközt megkaptunk, sőt az eszköztár folyamatosan bővült. Feletteseinkkel és egymással is rendszeresen egyeztetünk, főképp a szomszédos Kupuszinát és Bezdánt ellátó gondnokkal, Marásek Istvánnal.

 

 

Feladatainkhoz tartozik, hogy esetlegesen közvetítő szerepet vállalunk, a hatáskörünkön kívüli munkákban, mint például a villanyszerelés, összekötjük a felhasználót a mesterrel. Ezen kívül nagyon jelentős része a munkánknak, hogy orvoshoz, gyógyszertárba, különböző hivatali ügyintézések helyszínére szállítjuk a felhasználókat. Két év alatt kiváló együttműködés alakult ki az egészségházakkal, a hivatalokkal, ennek köszönhetően az ügyintézés gyors és gördülékeny. Másik fontos dolog a kommunikáció, amit a felhasználóval folytatunk.

Magáért beszél a mosoly, amellyel fogadnak minden alkalommal. Amennyit az idő enged, eltársalgunk, pozitív dolgokról, a helyi történésekről. Mindez elősegíti az idősek számára, hogy a közösség részei maradjanak- mesélte Kocsis Attila.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon