Indul a mandula

Újra indul az élet, lassan, de biztosan. A hétköznapok is kezdenek többé-kevésbé hasonlítani a március 16-a előtti állapotokhoz. De azért még sok-sok biztonsági előírást be kell, be kellene tartanunk. A szociális távolságot mindenféleképpen, a maszk viseletét zárt helyiségekben, vagy olyan helyeken, ahol több emberrel találkozhatunk.

A maszk viselésének is megvannak a maga szabályai. A maszk fel- és levételekor alaposan mossunk szappannal kezet! A szájmaszk viselése közben kívülről ne fogjuk meg, ne nyúlkáljunk hozzá, és az arcunkhoz, a szemünkhöz, az orrunkhoz, a szánkhoz, mert a vírus gyakran pont a szennyezett kezünkről kerül legtöbbször a nyálkahártyáinkra. A szájmaszkot használat után pedig azonnal dobjuk zárt szeméttárolóba!

Valóban indul a mandula. Azt nem tudom megítélni, hogy korábban volt-e jelentése, de azóta már hallottam hétköznapi társalgásban olyasmi jelentésben, hogy "valami kezdődik" vagy "valaki elkezd valamit", tehát annyira sikeres volt ez a (valószínűleg) kitalált kifejezés, hogy átment a köznapi nyelvbe. (Az együttesnek ez volt az első lemeze, tehát ők indultak...)
A kis humor, ami mögötte van, abból eredhet, hogy kiejtéskor "indul a mandula" ritmusban ejtjük, ami hasonlít egy kicsit az ikerszókhoz (gizgaz, cókmók stb.)

Az oktatás még marad online, de az érettségik már biztonsági előkészületek alapján valószínű meg lesznek tartva. A tömegközlekedés is lassan helyreáll, de itt is be kell tartani a biztonsági- szociális távolságot.

Indul a mandula, a választások is indulnak. Remélhetőleg az elmúlt több mint ötven nap képet ad a választóknak ki és mikor és mit mondott. Meglátásom szerint, voltak és vannak hiteltelen, pánikkeltők, dezinformációt szajkózó orgánumok, emberek. Hitelét vesztett megnyilatkozások, országon belül és kívül is.

Befordulunk a választási hajrába, bízva abban, hogy amit megtettünk most értelmet nyer. Törődtünk egymással, naponta tartottuk a kapcsolatokat, biztattuk polgártársainkat.

Megkerestünk miden polgárt, akinek valamire szüksége volt és nem tudott kimenni.

Mert fontos volt számunkra az ember, az volt az igazi érték.

A tettek és a szándék.

A Vajdasági Magyar Szövetség ezt az utat folytatja tovább.

Minden magyar ember fontos, ha idős, ha fiatal.

Ez a jövő!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon