Húsvétra készülünk

Szerdán megkezdődött a negyvennapos böjt. Húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülünk.

A keresztények ebben a bűnbánati időszakban Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülnek, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével. Elsődlegesen az étkezésben gyakorolt önmegtartóztatás, de minden más területen az önfegyelem gyakorlása a cél. A böjt soha sem öncélú, hanem mindig a bűnbánat, az Istenhez forduló kérés vagy pedig a Szentírásban láthatjuk, hogy a nemzeti tragédiákra emlékezés kísérőjeként jelenik meg.

A böjt célja az ember Isten előtti alázatának a kifejeződése.

Szakmán belül sincs elismert szakember alázat nélkül, Isten előtt sem állhat meg a gőgös ember. A külső, fizikai böjt belső megújulást kell, hogy szolgáljon, és ennek a felebaráti szeretet cselekedeteiben is meg kell nyilvánulnia, ha jól értelmezzük a keresztény böjtöt.

Az Újszövetségben – Lukács evangéliuma szerint – Jézus nyilvános működésének kezdetén negyven napra elvonult a pusztába. Az ő példája nyomán az első keresztény közösségek számára is alapvető volt a böjt és az imádságos lelkület.

“Mindennek az az üzenete, hogy a böjt és az imádság megtisztítja és felemeli a testet és a lelket, így az ember alkalmasabbá válik Isten szavának befogadására és tudja, hogyan kell helyesen cselekedni – fogalmaztak.

A mai katolikusoknak, főleg a nyugati keresztényeknek mára enyhített a böjti szabályok vannak lefektetve, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. E két napon és nagyböjt többi péntekén a 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.

Jézus tanítása szerint a böjt “Isten iránti szenvedély, szeretet és mélyebb önátadás. A lemondásnak önmagában nézve kevés értelme van, célját csak akkor éri el, ha pozitív tartalmat hordoz: a cél nem a kevesebb súly vagy az egészségesebb test, hanem amolyan negyven napos lelki méregtelenítés, melynek végén Istenhez kerülök közelebb”.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon