Hülye Járások Minisztériuma

Miért van egy olyan érzésem, mintha nem is kéne meglepődnöm. Mégis.

Ki hitte volna, de tényleg, komolyan mondom: ki hitte volna, hogy az egyik legtöbbet idézett Monty Python humoreszk, a Hülye Járások Minisztériuma egyszer a szemünk láttára rögvalósággá válik?

Debiz’isten, ilyen merészet rosszkedvemben sem föltételeztem! Eddig. Lám: az élet meghozza a legidétlenebb humor evilági megfelelőjét. Ráadásul olybá tűnik, vaskosabb a klasszikustól. Ámbár nem tudom, lehet-e egyáltalán fokozni a hatást, így, hogy a mostani még az angol verziótól is brutálisabbra, abszurdabbra sikeredett. Akár nevethetnék is rajta, de a kacajom nagyjából olyan lenne, mintha egy kövér özvegyasszony közben kötőtűvel böködné a hátamat. Ne nevessen tehát senki. Én sem fogok. Merthogy az irhánkról van szó, egyébként. Az Önökéről. Ám ami igazán aggaszt: az enyémről. (Is.)

De ezt Brüsszelben, a Hülye Járások Minisztériumában öt évig megint nem fogják majd tudni. Vagy helyesebben úgy fogalmaznék: nem akarják majd tudni.

Sovány vigasz, hogy győzedelmi dalokat is zengedezhetnék. Minden okom meglenne rá, hisz – de jó kimondani, leírni –, a papírforma beigazolódott: a Fidesz megint magabiztosan nyert, szegény Bózsó Pista most hánykolódhat tovább a ketreces ágyában. A magyarországi ellenzék örvendetesen széttrancsírozta egymást.

A fene nagy rózsaszín forradalom fölfalta gyermekeit. Hétfőtől a szocialista Ujhelyi latex szopóálarcban fog közlekedni Szegeden vagy fél évig, fölkészül Szanyi kapitány, hál’Istennek nem Lehet Más a Politika eztán Brüsszelben, Jávor szupermen Benedek is hazasunnyog, csak úgy, gyalogosan, ahogy a földi halandók, és a csöppet sem tisztelt Niedermüller Péter is kénytelen lesz a tündék királyságából Mordorba visszatérni. Ott égető szükség van rá, hisz a nyúlszájú ábrázatával a kicsi orkokat fogják ijesztgetni.

Öröm az ürömben, hogy hamarjában el sem lehet dönteni: immáron magyar szocialistának vagy Jobbikosnak lenni nagyobb ciki? Ámbár, ez utóbbiak szerint ők nyertek, a Fidesz meg vesztett, ami azért már klinikai tünetként kezelendő, hideg borogatásért, ápolóért, zárt osztályért kiált. Apropó – zárt osztály: egyedül Gyurcsány lehet elégedett. Ügyesen, trükkösen kiparittyázta az öregecskedő asszonyát a belga fővárosba. Állítólag Klárika már ki is nézett magának egy szolidabb villát, csak a belga tulajdonos még egy kicsit vonakodik kiköltözni belőle. A Momentumos delegáltakról, a két emancickányról inkább nem értekeznék. Hazaárulókról semmit, vagy jót meg pláne. Soha.

Biztos akadnak majd olyanok, akik azt mondják, hogy meglehet, kissé túlreagálom a dolgokat, de az az igazság, hogy ha a jelenlegi Európa Parlamenti összetételt, a kompetenciákat, és a várható fejleményeket figyelembe veszem, akkor nekem elsőre már csak egy régimódi napalmos lángszóró jut az eszembe. Manfred Weber frizurájának úgyis mindegy lenne. A Zöldek meg úgysem azok, hanem eleve vörösök. Azokból is a legkártékonyabbak. Tán permetezni kéne őket, mint a krumplibogarakat.

Ami kínosabb, hogy ennek az európai hatalomnak nekikészülődő se íze se bűze brüsszeli establishmentnek, a majdnem biztosan összeboruló koalíciónak lövése sincs a holnapról. A miként továbbról. Kormányozni? Ezek? Ahhoz első sorban egy célirány kéne, másodsorban erős kéz, de nem ám az a kaparcsi, kalmár-szellemű, görbedett, ami csak a potya pénzek után tud kotonyászni, hanem rendes kéz, ami ha kell utat mutat, ha kell simogat, és ha az élet úgy hozza, akkor néha oda is csap. Lássuk be: túlzott elvárásaim vannak. Hisz elég ránézni Timmermans elvtárs fejére. Vagy a libernyákoló Guy Verhofstadtéra. Az utóbbi sármos mosolyától Dr. Kotász is újból állományba helyezné magát, és Stockhomban is komolyan fontolóra vennék a halálbüntetés visszaállítását.

És ezek fognak bennünket igazgatni. De ha azt nem, leginkább izgatni.    

Mindenesetre nem féltem a képviselő urakat és hölgyeket. 2024 tavaszáig majd havonta fölnyalják egyenként azt a rongyos havi tizenezer eurós apanázst. Ebben nem fogunk csalódni, ehhez értenek. Esetleg egyik-másik még kibulizza a saját víkendházára a brüsszeli albérleti támogatást (adott a példa), a legjobb rúdtáncos csajból titkárnőt csinál (szintúgy kipróbált módszer), a halott nagymamájára is ráírat valami havi juttatást (ez is kipipálva), az idétlen járását is minisztériumi hozzájárulással fogja még idétlenebbé tenni, aztán majd valahogy ellesz némán abban a tükrös hodályban öt évig, szépen, és csak arra kell majd ügyelnie, hogy közben ki ne csírázzon, mint krumpli a veremben. Meg ne hangosan horkoljon, amikor csupa fontos ügyről értekeznek a foghíjas kék patkóban.

Hogy valami optimista végkicsengéssel zárjam az írást:

Valamelyest megnyugtató a tudat, hogy tarolni fognak a brüsszeli belváros fodrászai, hisz csak Magyarországról kétszer annyi női politikus lesz az Európa Parlamentben, mint öt éve. Nyolc női képviselő megy ki, azaz be. Nekem nyolc. Csak az a kérésem, hogy ha már ott vannak, legalább nyissák ki a szájukat. Miattunk. Mondjuk, az előbb nem emlegetett Momentumos amazonoktól annyi is elég lenne, hogy rendeltetésszerűen használják a szájukat. Arra gondoltam, hogy nem ellenünk, ahogy egyébként szocializálódtak, ahogy megszokták. De előre tudom, van egy sanda gyanúm, hogy ilyesmire aligha számíthatok. Ilyen nagyvonalú gesztust egy vérliberális magyarnak mondott európai honanya nem engedhet meg magának, hogy miértünk, hogy a mi – Úristen: magyar! – érdekeinkért szólaljon föl.

Cirka tizenmillió patkányért? Még mit nem!

Megmondta a derék Bangóné is. Túl sok van belőlünk, patkány Fidesz szavazóból.

Semmi bajom nem lenne egyik magyarországi ellenzéki képviselővel sem, ha azt látnám, hogy általuk a teljesítmény tör utat magának, de kint Brüsszelben pusztán azt folytatják, amit Budapesten abbahagytak. Így a külpolitikából megint belpolitika lesz. Csak most euróért szidják majd szakmányban az Orbánt.

Hannibál meg az elefántos seregével, púpútevén már az Alpokon is átkelt, ante portas. De Rómában Brüsszelben épp nem érnek rá ilyesmivel törődni. Vigalom készül a Hülye Járások Minisztériumában. Orgiát szerveznek este, kaviárral, pezsgővel. Úgy hírlik, betanított állatokkal lesz cirkuszi zenebona is. Egy nyakkendős majom fog vezényelni benne.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon