Gyerekszáj

Szent Páva és a Valentin iskolaszünnapjai

Pixabay/realworkhard

A gyerekszáj és észjárás nagyon érdekes és logikusak a  következtetései, mivel amit nem ért, kitalál.

A Szent Száva és a Szerb Alkotmányosság napja annyira új keletű ünnepei ennek a vidéknek, alig tizenegynéhány éve ünnepeljük, ezért nemcsak a gyerekek, de maguk a szülők sem igazán tudják, hogy mikor mit és miért ünnepel az állam- és szavazópolgár(palánta) az iskolájában és/vagy munkahelyén.

Nem ezekkel az ünnepekkel nőttünk fel, nem ezekre szocializálódtunk, mi negyvenesek-ötvenesek. Ismerjük is, nem is az ilyen ünnepeket.

Az alkotmányosság napja a november 29-e újabb, de még régebbi szerb történelmi időponthoz köthető történelmi eseménye, az első szerb alkotmány létrejöttének ünnepe, az ideális disznóvágási időpont emiatt lett ide a farsangra áthelyezve. Az újkori amerika-majmoló Valentin/Bálint nap, a szerelmesek napjaként az iskolákban természetesen sokkal népszerűbb, mint az alkotmányosságé, ezért nem csoda, hogy a szabadnapokat inkább az előbbihez kapcsolják a gyerekek.

Kis elsős barátom, nem ismerve az szerb iskolák alapítóját, de tudva hogy milyen szép madár a páva, a szívének kedves iskolaszünnapot január végén, logikusnak tartotta, hogy az utóbbi jó madárnak köszönje meg.

Mint ahogyan a lányom osztálytársa a „Nem anyától lettél, rószafán termettél” pünkösdölő népdalt, mivel a magyar osztályba jár egy Nemanja nevű fiú, ezért úgy énekelte, gyermeki naivitással: „Nemanjától lettél, rózsafán termettél...”

Nemzeti, vallási ünnepek és állami ünnepek, kisebbségi sorsban megtanulja az ember a fogalmak pontos jelentését. Nemzeti és vallási ünnepeink azok, amelyeket szívvel, lelkesen, büszkén ünnepel az ember, alázattal, az állami ünnepek pedig az államhatalom pirosbetűs napjai, a többségi nemzeté, amelyeken kisebbségiként, szolidaritásból együtt tartunk munkaszünetet a többséggel.

Méltósággal és mértékkel. Ezt is, azt is.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon