Elégedettek a gazdák, Kelebián épül a mélykúti felüljáró

Az Y-elágazással az észak bácskaiak nagy álma valósult meg. Tehermentesítették a forgalomtól nem csak Szabadka belvárosát, de Kelebia lakossága is fellélegezhetett. Nem csak a kamionsoroktól szabadultak meg, de az autós forgalom is lényegesen visszaszorult. Elégedettek az utazók is, mert gyorsabb a közlekedés, nem kell átutazni a város forgalmán.

Mindenki elégedett volt, egyedül a kelebiai gazdák voltak elégedetlenek, mert a földjeiket átszelő gyorsforgalmi út megakadályozta, hogy eljussanak a földekre. A Vajdasági Magyar Szövetség átmeneti megoldással orvosolta ugyan a gazdák problémáját és ígéretet tett arra, hogy a választások után az első dolguk lesz a felüljárót kiépíteni. 

Kelebián elégedettek a gazdák, mert a héten megkezdődtek a Mélykúti út felé vezető felüljáró kiépítése.

A VMSZ nem csak ígérte, de nagyon gyorsan lépett is az ügyben. A beruházás a köztársasági költségvetés 186 millió dináros támogatásával valósul meg, és elkészültével megoldódnak a helybeli gazdák közlekedési problémái.  Ezzel nagyon sok időt és üzemanyagot spórolnak meg az itteni földművesek. Átmeneti megoldás így is adott a gazdák részére, amit a VMSZ nyújtott, de decemberre hivatalosan átadott felüljárón közlekedhetnek a gazdák.

A hétvégén falunap és templom búcsú Kelebián. Ünnep ez az ittenieknek és egy ajándék is a megkezdett felüljáró építése.  Pénteken a munkálatokat megtekintette Kern Imre, a közlekedési, építésügyi és infrastrukturális minisztérium államtitkára, valamint dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője.  Kern Imre a médiáknak és helyi gazdáknak is elmondta, hogy a felüljáró december 15-ére készül el.

 Az út töltése már alakul, és a kivitelező elmondása szerint augusztus elsején megkezdődik a cölöpök elhelyezése a híd oszlopaihoz, utána pedig maga a híd kerül sorra, és legkésőbb december 15-én befejeződnek a munkálatok. A felüljáró 6,6 méter széles lesz, és abban fog különbözni más ilyen típusú felüljárótól, hogy szalagkorláttal elválasztott kerékpáros, illetve gyalogos sávot is kialakítanak rajta.

Nem kerül sor útlezárásokra, így nem növekszik meg a forgalom a városban. Csupán rövidebb ideig tartó útlezárásokra lehet számítani, amikor a híd tartószerkezetét az oszlopokhoz illesztik.

A munkálatoknak korábban kellett volna kezdődniük, azonban a koronavírus-járvány okozta rendkívüli állapot ideje alatt felfüggesztették a közbeszerzési pályázatot, így csak később tudták kiválasztani a kivitelezőt.

Dr. Pásztor Bálint is jelen volt ezen a találkozón és elmondta, ha tisztán gazdasági logika alapján szemléljük ezt a kérdést, akkor ezt a felüljárót nem kellett volna kiépíteni, hisz nagyjából száz év a megtérülése.  Viszont mivel a kelebiai gazdák szempontjából ez létfontosságú, felkaroltuk, támogattuk és sikerült biztosítanunk rá az anyagi eszközöket. A beruházás közvetlenül csak néhány tíz gazdát érint, de a Vajdasági Magyar Szövetségnek minden vajdasági magyar ember fontos, és minden vajdasági magyar ember gazdasági érdeke prioritást élvez.

Elégedettek Kelebián a gazdák, és örömmel veszik, hogy a Vajdasági Magyar Szövetségben ezúttal sem csalódtak, hatékony képviselőt támogattak, amikor az idén a választásokon többségében a VMSZ-re szavaztak a kelebiai polgárok. 

Forrás: pannonrtv.com

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon