Együtt-lét, Zenta

Együtt-lét címmel tartották meg Zentán, a Lisieux-i Kis Szent Teréz Templomban a VIII. Demográfiai, egészség- és szociálpolitikai konferenciát a zentai Lisieux-i Kis Szent Teréz Plébánia, Zenta Község Önkormányzata és a Zentai Közkórház szervezésében.

Nyolcadik alkalommal került sorra a konferencia, közösség formáló erő az mely életre hívta, mert napjainkban igyekeznek eltüntetni az egyén, de a közösség jellemzőit is, ezzel segítik elő, hogy manipulálhatóvá váljon az egyén és azon keresztül a közösség is. A valódi értékek felé kell fordulni, melyek közösséget teremtenek így véleményeket is.

Senki sem tagadja, hogy súlyos demográfiai krízisben vagyunk, de nem csak a magyarság hanem Európa egésze küzd ezzel. De vannak megoldások, vannak megoldás keresések, számunkra magyaroknak a család és a családdal kapcsolatos megoldások az elfogadhatók.

Történelmünk mindig is a családra, a közösségre épült.

A közös akarat pedig mindig meghozta a gyümölcsét.

Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke előadásában kihangsúlyozta, hogy a közösségünk mindig is fel tudta mérni a realitásokat és szembe tudott fordulni a negatív folyamatokkal. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a vajdasági magyar közösség tud tenni a negatív tendenciák ellen. Erőt egymásból tudunk meríteni, akik dolgoznak és szolgálják a közösséget.

A házigazda nevében Czegledi Rudolf polgármester reményének adott hangot, hogy van erő ebben a közösségben, hogy közösen, több terület bekapcsolásával megalkossuk lelkünkben azokat a kapcsolatokat, kapcsolatrendszereket, melyek az itteni létet megformálják és élhetővé teszik. Ez a mi felelősségünk.

Lélekemelő volt hallgatni az előadókat. Olyan előadásokat hallhattunk melyek erőt adnak ahhoz, hogy tovább gondoljuk összetett valóságunkat és meglássuk azokat a lehetőségeket, melyek bizalommal töltenek el mindenkit. Család, hit, nevelés, közösségi értékek, szórványmagyarság, hagyománytisztelet, valamint az egészségügyi témák, népességmegtartás és még számtalan előadás bizonyítja, hogy van mit mondanunk és van mit cselekednünk.

A konferencia programjának folytatásában neves hazai és magyarországi szakemberek, valamint közéleti szereplők tartottak előadásokat, köztük mások mellett mgr. Hajnal Jenő, aki a Magyar Nemzeti Tanács munkájától beszélt, hogy mily intézkedésekkel, programokkal segítik a közösséget, dr. Mák Kornél PhD, Kecskemét alpolgármestere, aki a hagyománytisztelet fontosságát ecsetelte, mely rendkívül fontos a közösség számára,  Msgr. Nagy József püspöki helynök, zentai plébános, aki a zentai Lisieux-i Kis Szent Teréz Emléktemplom hívőközösséget mutatta be, Ft. Baricz Lajos szentszéki tanácsos, marosszentgyörgyi lelkész, aki az egyház és a szórványmagyarság kapcsolatát taglalta, dr. Vasas Mihály, a Zentai Közkórház volt igazgatója, aki a zentai szociális és egészségügyi intézkedésekről értekezett, mert a közkórház rendkívül fontos a magyarság szempontjából.  dr. Párducz László PhD, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke, aki a család fontosságát emelte ki, dr. Slobodan Živković, a Zentai Közkórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa, aki a zentai szülészet munkájáról beszélt.

Érdemes volt ott lenni.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon