,,Egyszerű dolgokban hiszek"

Orbán Viktor évértékelője, Várkert Bazár, 2018. február 18.

Németh Sz. Péter

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke 1999 óta tart évértékelőt. Az idén huszadik alkalommal megtartott évértékelőn is az elmúlt időszak értékelése mellett a közeljövő feladatait helyezte  középpontba a miniszterelnök, a Fidesz elnöke. Az egyébként is rendkívüli, nem csak magyarországi, hanem nemzetközi figyelemmel kísért és elemzett Orbán-értékelőnek külön súlyt ad az április 8-ai parlamenti választás, így az idei évértékelőt a választási program meghirdetésének is lehet tekinteni. 

Orbán Viktor  három téma területére koncentrált, amit úgy fogalmazott meg, hogy 49 nap és itt a választás, harminc éves a Fidesz és az elmúlt nyolc év.

Az elmúlt nyolc év

vonatkozásában Orbán Viktor köszönetet mondott mindazoknak, akik tettek és dolgoztak azért, hogy Magyarország jobb állapotban van, mint azt akár ő maga is remélhette.

Él a magyarokban egy furcsa szerénység, álszerénység. A jólvégzett munka után azt mondják, ,,végeztünk" vagy ,,bírni fogja", ami mindenképpen tiszteletre méltó visszafogottság, hasznos és jó útravaló, de a politikában lehetetlen betartani. 

Így az elmúlt nyolc év vonatkozásában ki kell mondani -- fogalmazott Orbán Viktor --, hogy ,,jól sikerült, jobban, mint vártuk, időarányosan előbb vagyunk, mint elterveztük." 

A tervezett 1 millió munkavállalóból már 700 ezer dolgozik, nyugdíjprémium, nemzetgazdasági fejlesztések, építkezések, béremelés és adócsökkentés, az agrárkamara sikeres újraszervezése, a felsőoktatásban kétszeresére nőtt a roma hallgatók száma --

Orbán Viktor azt mondta, arra számított, hogy mindenki léphet egyet előre, de arra nem számított, hogy a magyarok életvitele ilyen gyorsan regenerálódik: kulturális- és sportélet erőteljes fejlődése, fesztiválok sokasága, teltházas színházak, múzeumok és mozik: a magyar kultúrnép maradt. Soha rosszabb nyolc éve ne legyen Magyarországnak, mondta a Miniszterelnök.

,,Egyszerű dolgokban hiszek: munka, család, haza."

A miniszterelnöki évértékelőnek ezen részében Orbán Viktor kifejtette, hogy mit jelent számára az, amiben hisz, a munka, a család és a haza.

A munkát becsülni kell, a családokat támogatni és magyarnak kell maradni, a függetlenséget megőrizni, mert csakis ebben van a jövő, fejtette ki Orbán Viktor.

 

A függetlenség szempontjából megkerülhetetlen a gazdaság, az energia, a bankok és a média magyar kézbe kerülése, ami meg is történt. Ugyanakkor, mint arra a miniszterelnök felhívta a figyelmet, a függetlenség nem lekvár, nem áll el a polcon, azért mindig küzdeni kell.

Ne feledjék, nem szabad az ország sorsát az internacionalisták kezére adnunk -- hangsúlyozta Orbán Viktor.

A Fidesz harminc éve

Tizenhat év ellenzékben, tizenkét év kormányon -- még nincs meg az egyensúly, mondta kellő humorral a miniszterelnök, hozzátéve ehhez, hogy megtanulták, hogy a politikában az idő a legfontosabb: tapasztalat, bölcsesség, nemzetközi kitekintés, bátorság és nemzetközi tekintély, mindezt az egymás melletti kitartással, hűséggel és bajtársiassággal tudták megszerezni és megtartani -- ez a megállapítás az ellenzéki pártok állapotát tekintve különösen fontos.

A szájkosarat  vissza Brüsszelnek, a pórázt vissza az IMF-nek 

Orbán Viktornak az évértékelőn elhangzott mondata nem csak azért lényeges, mert ebbe a keretbe belefoglalhatta azt is, hogy ma Magyarországnak a híre, ismertsége és befolyása lényegesen nagyobb, mint azt az ország méretéből feltételezni lehetne, nem csak azt foglalhatta bele, hogy Magyarországról száműzték a politikailag korrekt beszédet, az európai blablát, ami kétségkívül, mint azt Orbán Viktor el is mondta, nagy luxus a mai európai politikában, de beszédének erre a részére építette rá az ellenzékről szóló véleményét, ami ötven nappal a választások előtt megkerülhetetlen.

Az ellenzék

nem állt az ország mellé, kihátrált a kvóta-népszavazásból, tagadta a migrációt, a kötelező kvótákat, ezáltal pedig reménytelen helyzetbe kerültek. Ezért állhat egyik párt listájának élén egy csődgondnok, alakíthatta vissza pártját egy virtigli kommunista párttá a másik baloldali párt, lehet annyi mondanivalója a harmadiknak, hogy a politika lehet más, és egy jobb sorsra érdemes párt vezetője szerint, ezért lehet az iszlám az emberiség utolsó reménye.

A választás tétje

Az Európa jövőjét taglaló sötét jóslatok annyival fontosabbak és figyelemre méltóbbak a minden időkben meglévő sötét jóslatoknál, hogy megállapításaik matematikai természetűek. A számoknak pedig súlyuk van, ami a 2050-ig visszafordíthatatlanul meghatározza Európa jövőjét, olyan választóvonalat képezve a Nyugat és a Közép-Európa-i térség között, ami a kulturális alapok megváltozását, átalakulását fogja eredményezni akkor is, ha a demokrácia, a jogállam és a piacgazdaság eszméje közös alapvetés marad.

Orbán Viktor szerint a bevándorló országokká átalakuló Nyugattal szemben a V4-ek egységesek, az ortodoxia -- Románia, Szerbia és Bulgária -- kitart.

A homo sorosensus féle egyedekkel szemben reménytelen és átformálhatatlan egyedek kívánunk maradni, hangsúlyozta Orbán Viktor.

A választás tétje, a kivívott függetlenség megvédése, a kereszténység, mint kultúra és életforma megtartása, a határvédelem ereje, a kötelező kvóta fogalmának a kivezetése: aki beengedi a mingránsokat, tartsa is meg őket és viselje gondjukat.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon