A család nem luxus – Európa jövője

Merjünk sokan lenni

A Vajdasági Pax Romana keresztény értelmiségiek civil szervezete az idén ünnepli vajdasági jelenlétének 25. évfordulóját. Termékeny 25 év, számtalan előadás, lelki nap, továbbképzés, hangverseny, könyv megjelenése. Olyan előadók, mint Jókai Anna, Eperjes Károly, Papp Lajos, Korzensky Richard OSB, vagy gróf Bethlen István és még nagyon sokan mások, akik gazdagították  a magyar keresztény értékrendet, ami féltett kincse a délvidéki magyar embernek is! 

Szeptember 29-én Bácsfeketehegyen egy egész napos kongresszuson, ami egyben tisztújító is, egy igen kiemelt, az év témájának is felhozható kérdéskörrel foglalkozik, ami nem más, mint maga a CSALÁD! A család nem luxus – Európa záloga címmel tartjuk meg előadásinkat. Olyan előadó, mint Korzensky Richard OSB, bencés szerzetes príma primisszima díjas író, pedagógus is vendégünk lesz.

Szerencsés az a nemzet, ahol ezt a témát társadalmi, egyházi és ugyanakkor politikai szinten is fontosnak tartják és kiemelt helyen foglalkoznak vele.

Ilyen Magyarország, ahol nem egy másik kontinens gazdasági menekült áradatával akarják megoldani a gyermekvállalás kérdését, hanem mélyére ásva a próbálnak válaszokat, megoldásokat próbálnak találni. Társadalmi és politikai, erkölcsi és anyagi stratégiákkal lehet a helyzeten csak javítani. A kettő csak is együtt működhet, mert az állami családtámogatás a demográfiai válság kezelésére nem elegendő. Számít-e a gyermekvállalásban egy szívhez szóló mondat, vagy az abortusz törvényes visszaszorítása is kell, a népesség fogyásának a megfordítására?

Fontos kérdések, amivel napi szinten foglalkozni kell. Különösen is, ha mint hívő keresztény emberek nézünk erre a kérdésre. Tiszteletben tartva mások véleményét, elismerve a másság létjogosultságát, de a magunkét nem feladva és elhallgatva. Merjünk sokan lenni, éljünk az élet kultúrájában és ne a halál civilizációjában!

A kereszténység felvétele nekünk magyaroknak, de minden európai nemzetnek egy új kulturális, civilizációs forma felvételét is jelentette. A keresztény szeretet szelídség, emberközpontúság, de nem naivitás, nem birkalelkület: szeretet nélkül nemcsak a kereszténység, de általában a humanizmus, az emberség is elképzelhetetlen.

Az ember küldetése a Szentírás szerint, hogy az Isten férfinak és nőnek teremtette az embert. Ezért a nemek szerepét megkérdőjelező genderideológia értelmetlen az Isten előtt. Értelmetlen az ember szemszögéből nézve is, hiszen a szeretetet még a születésünk előtt, az anya szíve alatt tanuljuk, és nem jöttünk volna a világra, ha nem lenne apánk.

Az egyháznak védenie kell a nő és a férfi méltóságát, valamint a család méltóságát és szerepét is. A család nélkül nincs nemzet, nincs élet, így azoknak a mai ideológiáknak, amelyek tagadják az ember hagyományos felfogását, nincs jövőjük, megszűnnek.

Fontosak a katolikus szentségek, azok ismerete és komolyan vétele. A katolikus szentségek, köztük a keresztség, a bérmálkozás és a szentáldozás tudatos fogadására kell az embereket nevelni, tanítani. A hagyományos zárt közösségek megtartó ereje a globalizációnak köszönhetően megszűnt. Ha valamikor, akkor ma szükséges a tudatosság. A szentségeken alapuló élet az egyház jövőjét jelenti nemcsak Vajdaságban, Magyarországon, a visegrádi országokban, hanem egész Európában is.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon