Az internet és az okos telefonom Istenhez, emberhez közelebb visz, vagy… ?

Pixabay/TeroVesalainen

Az argentin születésű mindannyiunk kedvelt Ferenc pápája egyik nyilatkozatában az internet mellett állt ki. Ebben a nyilatkozatában azt mondta, hogy a technológia és a digitális világ példátlan fejlődése lehetővé teszi az eszmecserét a különböző vallású, eltérő gazdasági érdekű vagy más politikai nézeteket valló csoportok között. A kommunikáció pedig emberi.

Az internet óriási lehetőséget kínál a kapcsolattartásra és a szolidaritásra „És ez igazán jó, ez Isten ajándéka”  - fejezete be nyilatkozatában Ferenc pápa.

 

Az internet nem csodaszer. A mindenütt jelen lévő közösségi média hozzájárulhat ugyan a felhasználók elszigetelődéséhez, de mégis, a web előnyei felülmúlják a hátrányait.

Az internetet és a közösségi médiát arra kell használni, hogy elősegítse a valóságos kapcsolatokat, de valóban így van ez? Érett a mai ember ennek az okos felhasználására?

Én nem így látom, pontosabban azt látom, hogy az emberek nem mindig használják jól a modern eszközöket. Miért?

A buszon, vagy utcán, de ma már az iskolákban, sőt én már esküvőkön is tapasztaltam a násznép körében, például  Kelebián is a templomban, ahogy sokuknak megvilágítja a fejét az okostelefonja szertartás közben. Épp internetezik rajta? Esetleg valamely közösségi médium felületén lóg? Lájkol, megoszt, kommentel? És ezt milyen gyakran teszi? Le tudja tenni? Ki tudja kapcsolni? Ki kell kapcsolni? Jaj, fáj már a fejem is!

Észre sem vettük, és néhány év alatt teljesen megváltoztak az információszerzési és a kommunikációs szokásaink, sőt van már egy generáció is, akik ebben nőttek fel. Internet, okostelefon, közösségi média, információdömping…

Ez az információéhség, illetve ez az internethez kötött létezés, pedig olykor akár függővé is teheti az embert.

Mindez anélkül kialakulhat, hogy tudatosodna az emberben. Pszichológusok kísérlete például azt is megmutatta, nem is olyan könnyű – persze nem lehetetlen – okostelefon nélkül élni a mai világban.

Ezúttal arra voltam én kíváncsiak, hogy van-e erre a nagyon is mai kérdéskörre bármilyen releváns válaszuk nekünk vallásokat képviselő, Isten szavát magyarázó több száz, vagy több ezer éves vallások képviselőinek. Keresgélve a három nagy világvallás gondolkodóitól a következő véleményeket találtam, ami persze követi Ferenc pápa nagyon is pozitív megfogalmazását a technológiai fejlődésről.

A következő kérdésre keresem a pontos választ:

Az internet, az okostelefon, a közösségi média mára szinte megkerülhetetlen jelenség. Ön szerint ennek milyen következményei lehetnek az emberekre nézve? A vallásának mely tanítását emelné ki, amely segíthet az embereknek, hogy ne legyenek e dolgok függői?

Egy római katolikus teológus így gondolkodik erről

A világméretűvé válás egyik jelentős hajtóereje a hírközlési, tájékoztatási forradalom. Az okostelefonok a világ e részén bárkinek nemcsak mindennapjai, hanem mindenórái részévé teszik a kapcsolódást a világhálóhoz, annak számtalan fölhasználási lehetőségével, például a közösségi oldalakkal (s a játékokkal) együtt.

A világméretű falu, melyben ezáltal élünk, kitágította látóhatárunk s látókörünk: nemcsak településünk, megyénk, országunk, esetleg földrészünk eseményeit követhetjük percrekészen, hanem tulajdonképp bármit, ami csak megesik vagy véleményként megfogalmazódik a széles nagyvilágban.

A veszélyei s kockázatai pontosan ugyanezek e fejleményeknek:

Nemcsak a lényeges, az életünk számára valóban jelentős hírek s döntő események jutnak el hozzánk, hanem a töménytelen léhaság, gagyi, félrevezetés, álhír, gyűlölködés és setét oktalanság is.

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik az immár hálózatokba szerveződött útvesztőben.

A közösségi oldalak lehetővé teszik, hogy nyomára akadjunk rég elveszített pajtásainknak, s akár napról napra lázban tartsuk egymást bölcsességünkkel, életszentségünkkel, elménk élességével s mélységével, valamint csillogó humorunkkal.

Ugyanakkor azonban ki is szolgáltatjuk magunkat rossznyelvek ízetlen beszólásainak, bárdolatlan bunkók ostoba sértéseinek s feneketlen közhelyeinek is. Jól föl kell kötnie a gatyáját annak, aki szeretné magáról lepergetni a kéretlen szitokesőt.

Végezetül, a függőség komoly dolog, bármiről is legyen szó.

Kialakulásának meggátlására a négy sarkalatos erény közül a mértékletesség a legalkalmasabb: semmit sem túlságosan.

A megedződő, aszketikus hozzáállásunkkal fölvérteződünk a dolgok túlburjánzásával, fejünkre növésével szemben.

Az óvatos hívő s gyakorló időről időre egy-egy kütyüböjt segítségével ellenőrzi, hogy érzelmi s szellemi mindennapjaiba nem engedett-e be, nem állított-e emelvényre hamis istenségeket, bálványokat.

Így beszél erről a témáról egy muszlim hitoktató

Az iszlám vallás tanításai szerint nincs semmi meglepő abban, hogy a kommunikáció és az információáramlás területén is olyan fejlődés zajlik a világban, ami korábban elképzelhetetlen volt. Ez az Ítélet Nap közeledtének egyik jele. Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta erről:

„Addig nem jön el a Feltámadás Napja, amíg nem láttatok olyan nagy dolgokat, amelyeket még nem láttatok soha és nem is gondoltatok rájuk.” És azt is mondta: „Mielőtt eljön a Feltámadás Napja, olyan nagy dolgokat fogtok látni, amelyeket tagadni fogtok.”

Ennek alapján a jövő még olyan technikai, technológiai és egyéb újdonságot rejthet, amit ma még elképzelhetetlennek tartunk.

Az iszlám az okostelefonokat, az internetet vagy a közösségi médiát önmagában nem tekinti sem rossznak, sem jónak, hiszen ezek eszközök, lehetőségek, amelyeknek a felhasználók adnak célt és töltenek meg tartalommal. Ezért az iszlám a modern technológia használatát a közvetített tartalom, a felhasználási cél alapján az alábbi két kategóriába sorolja:

  • amennyiben az emberek életét segítik, könnyítik, illetve hasznos tudást, a jó cselekedetekre való buzdítást közvetítenek, akkor jelenlétük és széleskörű felhasználásuk hasznos, kívánatos és támogatandó.
  • ha elvetendő, káros és bűnös dolgok terjesztésére használják ezeket, vagy elveszik az emberek idejét a fontosabb dolgoktól akkor a használatuktól óvakodni kell és nem szabad másokat támogatni abban.

Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Bizony a megengedett [dolgok összessége] nyilvánvaló, és bizony a tiltott [dolgok összessége] is nyilvánvaló. E kettő között vannak nem egyértelmű dolgok, amelyeket (megítélésük szempontjából) sok ember nem ismer. Ezért aki távol tartja magát a nem egyértelmű dolgoktól, feddhetetlenségre tesz szert vallása és jó hírneve terén. Aki pedig beleesik a kétes dolgokba, az beleesik a tiltottakba is…” (al-Bukhári, Muszlim).

Ennek segítségével könnyen meghatározható az a tartomány, amelyen kívül a modern technológia alkalmazása egyértelműen káros vagy kétséges kimenetelű eredménye.

 

Egy rabbi gondolatai

Vallásunk előírásai eligazítást adnak a mindennapi életünkre, és ennek magyarázatai szerteágazóak és sokféleképpen értelmezhetőek. Mindenki számára evidens, hogy a parancsolataink, a 613 micva tartalmaz tevőleges és tiltó kitételeket is. A teremtés 6 napja után érkezik a hetedik nap a megnyugvás napja, ami számunkra is hasonlatos kell, legyen, mint a világ alkotójának. Szombat a hetedik nap. Amennyiben Ő pihen, mi is pihenéssel töltjük a hetedik napot. A sábát, a szombat napja olyan micvákkal van szegélyezve, amelyek segítenek eligazodni abban, hogy Istenünk kérését követhessük. Ne tegyük ezt, és tegyük azt.

Amiképpen a szombat napjának nem szabad profánná válnia, és nekünk, embereknek máshogy kell viselkednünk, tevékenykednünk,

így a heti egy alkalommal az internet félre tétele, az okos telefon használatának teljes mellőzése, a közösségi médiában való jelenlét szüneteltetése abban is segíthet, hogy ne váljunk függővé.

Nos, engem meggyőztek és Ferenc pápa véleményével is egyezem, miszerint az internet óriási lehetőséget kínál arra, hogy a sajátunktól eltérő kulturális és vallási háttérrel rendelkező emberekkel beszélgessünk. “Ez valami, ami igazán jó, Isten ajándéka” – de azért lehetnek veszélyei is: a hatalmas távolságokon átívelve is tartható digitális kapcsolatok szerinte könnyen elszigetelhetnek minket azoktól, akik fizikailag is közel vannak.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon