„Akinek nincs söre, az vajon mit iszik?” – Majálisra (is)

„Egyél finom ételeket, igyál tiszta sört és olvasd az igazságot!”

You Tube

Dr. Luther Márton reformátor bölcs gondolatával kívánok ma foglalkozni, és megpróbálom „maivá” tenni annak általános érvényű üzenetét.

„Luther Márton igazán ínyenc ember volt. Szeretett jókat enni, és a sör mindig is jelen volt az életében. A reformátor sörrel ellátásáról pedig saját felesége, Bóra Katalin (Katharina von Bora) gondoskodott.”

Ha a reformációról beszélünk, el kell mondani, hogy 1517-ben, október 31-én Luther volt az, aki kiszögezte 95 tételét a Wittenbergi vártemplom kapujára. Kálvin, aki inkább borkedvelő volt, ekkor 8 éves volt, Zwingli 33. Utóbbi kettő svájci reformátor.

Amikor a reformáció 500 éves jubileumát ünnepeljük, Lutherre, Wittenbergre gondolunk.

Persze, hogy voltak a reformációnak előzményei és utórezgései is, de a jubileumi esztendőben egy dátum köt minket, 1517. október 31, Wittenberg. Az idei évben mindent, de mindent, amit csak Lutherhez tudunk kötni, megpróbáljuk kis és nagy egyházakként beleépíteni a jubileumi esztendőbe. Sőt, 500 év elteltével nem is akarjuk a katolikusokat „kizárni”, sokkal inkább kérjük őket is, egyházként és egyénként is, közös kincsként kezeljük a reformációt, és együtt ünnepeljünk! Erre szükségünk is van, mert a Vajdaságban nemzetként, és vallásként is kisebbségben élünk.

Sokszor nem akarjuk (vagy nem akarják), hogy megvalósuljon egyfajta nemzeti összetartás, hát akkor próbáljunk meg egy másik utat, a vallási, egyházi összefogást, összetartást a nemzetben.

Mert számtalan dolog köt minket össze, sokkal több, mint amennyi elválaszt. Kezdve azzal, hogy ugyanazt az Istent szólítjuk meg...

De összeköt, és erősít is bennünket, hogy igen, részben olyanok vagyunk, mint Luther! Szeretjük a finom ételeket! És szeretjük a tiszta sört is! Miért, van nem tiszta is?

Luther korából, 1516-ból származik a „Reinheitsgebot (a bajor sörtisztasági törvény), mely szerint a sörkészítéshez a következő négy alapanyag szükséges: maláta, komló, élesztő és víz.” Azonban már 1156-ban Rőtszakállú Frigyes Augsburg városában hozott egy rendeletet, amelyben leírja, hogy a sörfőzőt, aki rossz sört főz, vagy nem rendes mértéket használ, azt meg kell büntetni.

Ezt ma sem ártana gyakorolni... Mert 501 év telt el a sörtisztasági törvény óta, de azért ma is rátalálhatunk olyan „finomságokra”, melyek ihatatlan kategóriát hoznak létre. Hát igen, mert elmozdult a világunk egy haszonleső, haszonéhes irányba, ahol már nem a minőség számít, hanem inkább az eladási mennyiség.

Ezért kaphattak helyet a világpiacon azok a kézműves sörök, melyek egyre keresettebbek, talán éppen azért, mert 501 év után is betartják a tisztasági törvényt.

Sőt, hadd emeljem ki a becsei „Farkash sörmanufaktúrát”, ahol egy lutheri fiatalságú csapat a legkiválóbb sörök néhányát főzi.

Jogos tehát a lutheri gondolatmenet és javaslat. Igyál tiszta sört.

„Katalin tehát tudott sört főzni, és művelte is ezt a mesterséget szinte nagyüzemi léptékben, nemcsak a Luther-háztartást, de a szűkebb közösséget is ellátva sörrel. „Luther nagyon ügyes volt, hogy egy sörfőző asszonyt vett feleségül, hiszen számos, tőle fennmaradt idézet bizonyítja, hogy milyen nagyon szerette ezt az italt.” A reformátor egy helyütt azt kérdezi, hogy „Akinek nincs söre, az vajon mit iszik?”, máshol azt írja, hogy „Egyél finom ételeket, igyál tiszta sört, és olvasd az igazságot.” Levelezéseiben is megjelenik a sör, mint a mindennapok elengedhetetlen kelléke. Egyszer Katalin azt írta neki, hogy baj van a sörrel, a komlóval történt talán valami, és ezért ki kell dobni az egész főzetet. Erre a férje csak annyit válaszolt, hogy amíg nincs sör, haza sem megyek.”

De ennél sokkal fontosabb a lutheri idézet harmadik fele, mely így szól: „...és olvasd az igazságot!”

De mi az igazság? Biztos mindenkinek más és más, de a reformátor a Szentírásra gondol. Mert abban van az igazság! 500 év elteltével is azt lehet keresnünk.

Finomat enni, tiszta sört inni, és tanulmányozni Isten Igéjét, mely megtanít minket ebben a szomorú világban is boldogan élni. Megtanít, hogy tudjunk elfogadni, de elengedni is.

Jó, ha sokszor felelevenítjük magunknak azt az Igét, melyen keresztül Luther megtalálta a kegyelmes és megváltó Istent: „Az igaz ember pedig hitből fog élni!”  Éljünk mi is, minél többen az igazságból származó hitből, együnk finom ételeket, igyunk tiszta sört, és olvassuk az igazságot.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon