25 éves a Vajdasági Magyar Szövetség

A következetesség, a szavahihetőség és a bátorság tartotta meg a Vajdasági Magyar Szövetséget az elmúlt 25 évbennyilatkozta Pásztor István, a párt elnöke a mai sajtótájékoztatóján.

A jelenleg 12 000 tagot számláló VMSZ Zentán alakult meg 1994. június 18-án. Egy kisebbségi, vajdasági, európai értékeket képviselő polgári párt, és jelen van az Európai Parlamenttől kezdve egészen a helyi közösségi politizálás szintjéig. Pásztor szerint a Vajdasági Magyar Szövetség most, a 25. születésnapján talán erősebb, mint bármikor. A negyed évszázados jubileum alkalmával Pásztor István köszönetet mondott mindazoknak, akik 25 évvel ezelőtt nem egyszerű politikai körülmények között bátorságot merítettek, és létrehozták a Vajdasági Magyar Szövetséget. A taglétszámmal kapcsolatban kiemelte, hogy ma ötvenszer annyi tagot számlál a párt, mint amikor megalapították, és meghaladja a 12 000-et. Köszönetet mondott, és megemlékezett a Vajdasági Magyar Szövetség eddigi két elnökéről is, akik már nincsenek az élők sorában.

Az elmúlt időszak nehéz, terhes és dinamikus 25 év volt, ez idő alatt sok politikai szereplő jelent meg és tűnt el a politikai palettán, a Vajdasági Magyar Szövetség pedig mégis megmaradt, ehhez pedig fontos volt a párt megújulási készsége, továbbá az, hogy sohasem veszítette el kapcsolatát a realitással — emelte ki Pásztor.

 

— Folyamatosan arra törekedtünk, hogy ne szakadjunk el az emberektől és az emberek mindennapjaitól, hogy a politikánkat úgy fogalmazzuk meg, hogy az egybeessen azzal, amit a szavazópolgárok fontosnak tartanak. Az, ami megtartotta a Vajdasági Magyar Szövetséget, meggyőződésem szerint a mértékletesség, ami jellemzett bennünket, a felkészültség, aminek a fontossága mindig egyfajta belső standard volt. Ami megtartott bennünket, az a bátorság, mert amikor az ember mértékletes, akkor is csak úgy teheti, hogyha megvan benne a bátorság. Ami megtartott bennünket, az a szavahihetőség és a következetesség. Ezek azok az értékek, amelyeket együtt építettünk, amelyekre büszkék vagyunk.

A Vajdasági Magyar Szövetség egy kisebbségi, vajdasági, európai értékeket képviselő polgári párt. Mindig az együttműködésre törekedett, az egészséges kompromisszumok híve volt, és fontosnak tartotta a kölcsönös tisztelet elvét fogalmazta meg Pásztor.

— Azokkal tudtunk és tudunk együttműködni, akik függetlenül attól, hogy milyen kicsik vagyunk, elfogadnak bennünket, fontosnak tartják a prioritásainkat, és tisztelnek bennünket.

A VMSZ politizálását két prioritás jellemezte, és ez így is marad.

Az egyik prioritás a közösség identitásmegőrzésének a prioritása, a másik pedig Szerbia felemelkedése. Ez a kettő nem zárja ki egymást, sőt, a két prioritás erősíti egymást, és csak úgy tudnak megvalósulni, hogyha mindkettő megvalósul.

A VMSZ ezeknek a prioritásoknak a megvalósítása érdekében folyamatosan partnereket keresett és talált is, ezért Pásztor köszönetet mondott mindazoknak, akik ezen elvek alapján fogadták el a pártot partnerként.

Hangsúlyozta, hogy a VMSZ a szerbiai politikai színtéren az elmúlt 25 évben folyamatosan és állandóan az értelem hangja volt.

— Soha nem ragadtattuk el magunkat a nagy mondatok kimondása érdekében.

Nekünk folyamatosan az értelem hangján kellett megszólalnunk. Ilyen elveket képviselve a VMSZ kivívta a tekintélyét, nem csak a szerbiai politikai mezőn, amivel kapcsolatban azt gondolom, hogy ma elképzelhetetlen a VMSZ nélkül, de a párt kivívta tekintélyét a Kárpát-medencében is, és odáig jutott, hogy jelen van az Európai Parlamenttől kezdve egészen a helyi közösségi politizálás szintjéig. Ez volt az ambíció, és csak így tudjuk az emberek érdekeit képviselni. Meggyőződésem szerint a Vajdasági Magyar Szövetség most, a 25. születésnapján talán erősebb, mint bármikor.

Az elnök szerint az elmúlt 25 évet rengeteg csata, rengeteg magyar—magyar és VMSZ-en belüli csata jellemezte, de ezekből folyamatosan megerősödve került ki. Mint mondta, ez az utolsó csatát figyelembe véve is így van.

— Mindaz, ami nem tudott bennünket az elmúlt 25 évben megölni, az megerősített minket. Ezért azt gondolom, hogy bizakodva nézünk a jövő elé, meggyőződésünk, hogy akár a vajdasági magyar közösség, akár az egyetemleges magyar nemzet, akár Szerbia felemelkedése szempontjából tevőleges, aktív szereplők fogunk és tudunk lenni, hozzájárulva mindezeknek a céloknak a megvalósításához.

Pásztor István továbbá bejelentette, hogy a párt az idei év folyamán, nagy valószínűséggel valamikor az ősszel egy ünnepi akadémia keretében, sok meghívott vendéggel, méltó módon fogja megünnepelni az elmúlt 25 évet.

Hét Nap, Kartali Róbert

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon