1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁGMegalakult az új Országgyűlés

Letették esküjüket az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők az Országgyűlésben. A törvényhozás alakuló ülésén az államfő negyedszer kérte fel kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP listavezetőjét. A 199 fős parlamentben a Fidesz-KDNP 133, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, az LMP 8, az Együtt 1 mandátumot szerzett, további 1 képviselő függetlenként dolgozik és ugyancsak 1 képviselője lesz a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának.

OROSZORSZÁG Putyin negyedik ciklusát kezdi

(MTI)

Oroszországnak áttörésre van szüksége az élet minden területén - hangsúlyozta elnöki beiktatási beszédében Vlagyimir Putyin a moszkvai Kremlben. Elmondta: kötelességének és élete értelmének tartja, hogy mindent megtegyen Oroszország jövője érdekében. Az országnak az elnök szerint korszerűnek és dinamikusnak kell lennie, lépést kell tartania a globális változásokkal, és nyitottnak kell maradnia a párbeszédre. Az elnök szerint az ország védelme és biztonsága szavatolva van, amit a jövőben is figyelemmel fog kísérni.

SZLOVÁKIA Már van 0 eurós bankjegy is

Néhány napon belül „forgalomba kerülnek” a 0 eurós bankjegyek. Az új bankjeggyel fizetni ugyan nem lehet majd, de szuvenírként nagyon jól mutathat. A 0 eurós bankjegyen a besztercebányai Szlovák Nemzeti Felkelés emlékműve és egy csehszlovák gyártású tank lesz látható. „Annak ellenére, hogy a bankjeggyel nem lehet fizetni, 100%-ban olyan papír felhasználásával készült, mint amilyet az igazi bankjegyeknél használnak. A biztonsági elemek is azonosak az igazi bankjegyekével. A 0 eurós bankjegyen is van vízjel, mikroírás, dombornyomat, biztonsági szál és UV fényben látható jellegzetességek” - tájékoztat Vladislav Klajban, az Euro Souvenir igazgatója.

NAGY-BRITANNIA Betiltanák a nedves törlőkendőt

(Pixabay)

Amilyen kényelmes, olyan hatalmas károkat okoz. A nedves törlőkendők többsége poliészterből készül és milliónyi vegyi anyaggal impregnált mikroszálat tartalmaz. Nagy-Britanniában évente több tízezer csomagot adnak el ezekből, a kendők pedig gyakran a lefolyókban végzik el, eltömítve a csatornákat, de az sem szerencsésebb forgatókönyv, hogy a kioldódó mikroszálak a folyami és tengerek halakat pusztítják el, súlyos károkat okozva az ökoszisztémában. A szigetországban elejét akarják venni annak, hogy még súlyosabb legyen ez a természeti katasztrófa, és a nedves törlőkendők betiltását tervezik.

NÉMETORSZÁG Berlint ellepték a rákok

(Pixabay)

Elképesztő mennyiségű édesvízi rák lepte el Berlint, aminek visszaszorítása érdekében arra kérték a lakosságot, hogy egyék meg őket. A német fővárosban egyébként tavaly is volt rákinvázió, akkor 4000 állatot fogtak be, amelyek a Tiergarten parkban kóboroltak. A berlini környezetvédelmi hivatal szóvivője felhívta a lakosság figyelmét, hogy az állatok ehetőek, így az lenne a legjobb, ha mindenki befogná és elfogyasztaná a rákokat, ami nagyban segítené a probléma megoldását.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon