1-HÉT

Pixabay

VILÁGHétmillió ember halálát okozza évente a levegő szennyezettsége

Hétmillió ember hal meg évente a szennyezett levegő miatt 4,2 millióan a külső levegő szennyezettsége miatt vesztették életüket, 3,8 millió ember pedig a háztartáson belüli, főzésből, fűtésből származó légszennyezés miatt halt meg - derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb felméréséből. A halálesetek több mint 90 százaléka alacsonyan vagy közepesen fejlett országokban történt. A levegő szennyezettsége a WHO szerint továbbra is jelentős; a világon 10 emberből 9 súlyosan szennyezett levegőt kénytelen belélegezni.

NAGY-BRITANNIA EU-s vámuniót szeretnének a toryk

(Pixabay)

A kormányzó Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnya a független kereskedelempolitikát félti. Az Európai Unióval kialakítandó bármiféle jövőbeni vámuniós partnerség határozott elvetését követelték Theresa May miniszterelnökhöz intézett közös levelükben a kormányzó brit Konzervatív Párt EU-szkeptikus szárnyának képviselői. A BBC közszolgálati médiatársasághoz és a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilaphoz eljuttatott 30 oldalas levél szerzői szerint, ha Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után is fenntartana valamely vámuniós jellegű partneri viszonyt az EU-val, azzal lehetetlenné válna a kereskedelemszabályozási autonómia és a független brit kereskedelempolitika megteremtése.

FRANCIAORSZÁG Szélsőbalos tüntetők romboltak Párizsban

(MTI)

McDonald's éttermet vertek szét és autókat gyújtottak fel Párizsban május 1-jén szélsőbalos tüntetők. A mintegy 1200 randalírozó a szakszervezetek ilyenkor szokásos demonstrációjához csapódott, ám szemben a békés érdekvédelmi szervezetekkel, agresszíven lépett föl. A maszkot viselő fiatalok Molotov-koktélokkal, petárdákkal és kövekkel felszerelkezve adtak hangot elégedetlenségüknek, sőt, néhányan kisebb barikádokat is építettek.

TÖRÖKORSZÁG Szétverték a majálist a török rendőrök

Erőszakba fulladt a török május elseje az idén is, akárcsak az utóbbi évek mindegyikében. A török rendőrség 52 személyt tartóztatott le Isztambulban, ahol eleve rendkívüli készültségben várták a rendfenntartók az ünnepet. Országosan 26 ezer rendfenntartót, három helikoptert, 85 vízágyút, és 67 páncélost vezényeltek a rendezvények biztosítására. A hatóságok évek óta nem engedélyezik, hogy a munka ünnepét a kért helyszíneken ünnepeljék a törökök, mert minden hagyományos helyszín már szimbolikus erejű ellenzéki tüntetéshez kapcsolódik.

BRAZÍLIA Porrá égett egy 26 emeletes épület Brazíliában

(MTI)

Kigyulladt és összedőlt egy 26 emeletes épület Brazíliában, Sao Paulóban. Az épületben nagyjából 50 család lakott, illegálisan. Eddig egy halottról tudni, három ember eltűnt. A tűz okáról nincs hír. A romok órákig füstöltek, a tűzoltók pedig folyamatosan hűtötték az épület maradványait.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon