1-HÉT

BALKÁNEgyüttműködéssel fejlesztenék a régió infrastruktúráját

Közös infrastruktúra-fejlesztési projektekkel készülnek a következő Kína - Közép-Kelet-Európa fórumra Románia, Bulgária, Görögország és Szerbia vezetői. Viorica Dăncilă román, Alexis Tsipras görög és Bojko Borisov bolgár kormányfő, illetve Aleksandar Vučić szerb államfő találkozóján a négy főváros autópálya-összeköttetésének megteremtéséről, a balkáni országokat átszelő vasútvonalak korszerűsítéséről és energetikai projektekről volt szó. Az európai támogatásra is számító közös terveket még a júliusban Szófiában megrendezendő újabb Kína-KKE találkozó előtt fogja összehangolni a négy ország közlekedési minisztere - derült ki a négy vezető közös sajtótájékoztatóján. A „balkáni négyek” együttműködését tavaly kezdeményezték, a bukaresti már a harmadik csúcs a tavaly októberben Várnában, illetve a decemberben Belgrádban megrendezett találkozó után.

NAGY-BRITANNIA Megszületett Katalin hercegné harmadik gyermeke

(MTI)

Fia született Katalin hercegnőnek és Vilmos hercegnek, a brit trón majdani várományosának. A palota a hírt csaknem kétórás késleltetéssel közölte, mert a protokoll alapján először a 92 esztendős dédnagymamát, II. Erzsébet királynőt értesítették. Vilmos és Katalin harmadik gyermeke a királynő hatodik dédunokája. Az újszülött trónörökös az ötödik az öröklési sorban. Ez azt jelenti, hogy Charlotte hercegnő (Katalinék második gyermeke) megelőzi újdonsült testvérét az öröklési rendben, ami az első alkalom a történelemben.

SPANYOLORSZÁG Feloszlik az ETA

(MTI)

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet május 5-én bejelenti feloszlatását - közölte a baszk közszolgálati televízió. Az információ szerint az eseményre a Baszkföld francia részén található Bayonne városában kerül majd sor, ám azt egyelőre nem tudni, hogy ez milyen formában valósul meg. Nemzetközi közvetítőkön keresztül, sajtótájékoztatón hozzák majd nyilvánosságra a részleteket a későbbiekben. Köztük van Brian Currin dél-afrikai ügyvéd és közvetítő, illetve a brit Raymond Kendall, az Interpol volt főtitkára is - értesült a baszk televízió.

SZVÁZIFÖLD eSwatini lett az ország hivatalos neve

(MTI)

Megváltoztatta Szváziföld nevét III. Mswati király: a Dél-afrikai Köztársaság és Mozambik közé ékelődő országot ezentúl történelmi nevén, eSwatiniként kell említeni. Az abszolút monarchia feje a függetlenség ötvenedik évfordulójának, illetve saját ötvenedik születésnapjának alkalmából nevezte át országát. Svájcban többen megkönnyebbüléssel fogadták a hírt, mert az országok angol neveit (Switzerland – Svájc, Swaziland – Szváziföld) eddig sokan összetévesztették az online űrlapokon.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Nyolcmillió videót távolított el a YouTube

(Pixabay)

Több mint nyolcmillió videót távolított el a YouTube tavaly az utolsó negyedévben - olvasható a videomegosztó hivatalos blogjának egy bejegyzésében. A törölt nyolcmillió videó többsége spam volt, vagy úgynevezett felnőtt-tartalom. Az eltávolított mennyiség a portál teljes nézettségének ezrelékekben kifejezhető hányadát jelenti a vizsgált időszakban. A kidobott videók közül 6,7 milliót az erre a célra fejlesztett szoftver jelölt meg gyanúsként. A 6,7 millió 76 százalékát még az előtt törölték, hogy akár egyetlen felhasználó is megnézte volna.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon