1-HÉT

MTI

SZÉKELYFÖLDA Székelyföld-Budapest vasúti kapcsolat fejlesztését szorgalmazzák

A Székelyföld-Budapest vasúti kapcsolat fejlesztésére kéri Orbán Viktor miniszterelnököt és Dávid Ilonát, a MÁV Zrt. elnökét a székelyföldi Kovászna, Hargita és Maros megye önkormányzatának elnöke. Amint azt közölték, a vasúti közlekedésben 2017 decemberétől érvénybe lépett változások kedvezőtlenül érintik a székelyföldi utazóközönséget. A közlemény felidézi: a Brassó és Budapest között Székelyföldet átszelve éjjel közlekedő Corona nemzetközi gyorsvonat jelenleg két ülő és egy fekvőkocsival teszi meg a távot, pedig négy kocsi sem lenne elég az utazói igények kiszolgálására. Sokan kényszerülnek arra, hogy állva utazzanak. Az önkormányzati vezetők megemlítik: a nyári szezonban, május 18. és szeptember 28. között hálókocsival bővül a Corona szerelvénye, de ez sem elegendő az igények kiszolgálására. Úgy vélik: ez a bővítés sem veszi figyelembe a nemzeti és keresztény ünnepek alkalmával növekvő utasszámot, és figyelmen kívül hagyja a székelyföldi egyetemi hallgatók utazási igényeit.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Washington újabb szankciókat vezetne be Oroszország ellen

(MTI)

Az Egyesült Államok várhatóan újabb szankciókat léptet életbe Oroszország ellen Szíria miatt - jelentette be Nikki Haley, amerikai ENSZ-nagykövet. Haley közlése szerint a várható szankciók mindazon orosz vállalatokat érintik majd, amelyeknek bármiféle közük volt a szír vegyifegyver-programhoz, akár csupán berendezések eladása, szállítása révén is. Az ENSZ-nagykövet továbbá leszögezte: Damaszkusz mindmostanáig visszautasította, hogy tárgyalóasztalhoz üljön, „most Oroszországon a sor, hogy rábírja Szíriát a tárgyalásokra”.

SPANYOLORSZÁG Százezrek tüntettek a függetlenségi politikusok szabadon engedéséért

(MTU)

Nagyszabású tüntetésen százezrek vonultak utcára Barcelonában, hogy követeljék az előzetes letartóztatásban lévő katalán függetlenségi politikusok szabadon engedését. A barcelonai rendőrség hivatalos tájékoztatása szerint 315 ezren gyűltek össze a belvárosban. A hatalmas tömegből kiemelkedtek a katalán függetlenségi zászlók, a „szabadság” feliratú transzparensek és a sárga léggömbök. Rengetegen viseltek sárga ruhadarabokat, mert ez a szín jelképezi a tiltakozást a katalán vezetőkkel szembeni bírósági eljárások, korlátozó intézkedések ellen. Jelenleg kilenc függetlenségi politikus van előzetes letartóztatásban, többen közülük hat hónapja. Heten pedig önkéntes száműzetésbe vonultak külföldre.

NÉMETORSZÁG Kékfogú Harald kincseire bukkantak

Több mint ezeréves kincseket találtak Rügen szigetén. A régészek szerint az értékes ezüstkincs a 10. század végéről származik, vagyis abból a korból, amikor a vikingek áttértek a kereszténységre. A kincseket egy 13 éves fiú, Luca Malaschnitschenko fedezte fel, aki tanárával fémdetektor segítségével kutatott kincsek után Rügen északi részén januárban. Egy értéktelennek hitt alumíniumdarabot találtak, amiről a közelebbi megvizsgáláskor kiderült, hogy értékes ezüstpénz. Nyakláncokat és karpereceket, gyöngyöket, fibulákat, szétszakadt ékszereket, valamint mintegy 500-600, részben széttöredezett érmét találtak, melyek közül több mint 100 a legendás dán király, I. Kékfogú Harald (910-987) uralkodásához köthető.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Víz alá került a New York-i metró

(Twitter)

Özönvízszerű eső zúdult New Yorkra a hét folyamán, a város metróhálózata ezt a mennyiséget már tudta kezelni. Az esővíz több módot is talált, hogy lejusson az alagúthálózatba: a lépcsőn hömpölygött le az utcáról, a falak mentén ömlött le, sőt még a plafonból is áztató, heves esőként zuhogott alá. Több állomáson bokáig gázoltak a vízben az emberek, ráadásul olyan metrókocsi is akadt, amely nem hozott felüdülést az utazóknak, hiszen még a kocsin belül is esett az eső.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon