1-HÉT

MAGYARORSZÁG Jelentős mértékben megújul a kormány

Orbán Viktor a Fidesz-KDNP elsöprő választási győzelmét követően a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy 3-4 hét múlva alakulhat meg az új magyar kormány, amelynek összeállítása megváltozik. „Nem az előző miniszterek és államtitkárok folytatják munkájukat, most új kormányt alakítok, nagy részben új emberekkel, új struktúrával. Ennek részleteit megfelelő előkészítés után fogom bejelenteni” - jelentette ki a miniszterelnök.

SZÍRIAOroszország diplomáciai megoldást sürget 

(MTI)

A Nyugat „nem konstruktív” hozzáállása beszűkíti a diplomáciai manőverezés terét Szíria kérdésében, de Moszkva kész folytatni a munkát ezen a terepen – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Moszkvában. Peszkov kifogásolta, hogy egyes nyugati országok, köztük az Egyesült Államok, „nem konstruktív” álláspontra helyezkedtek az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadással kapcsolatban, és anélkül ítélkeznek az incidens ügyében, hogy szükségesnek tartanák annak pártatlan kivizsgálását.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Átlátszó hátizsákok viselését kezdeményeznék egy iskolában

(Pixabay)

Átlátszó hátizsákok viselésére köteleznék a diákokat a parklandi iskolában, ahol februárban a 19 éves Nikolaus Cruz tizenhét embert agyonlőtt, sokakat pedig megsebesített. A biztonságra hivatkozó „óvintézkedést” a tavaszi szünet után vezetnék be a floridai intézményben, ahol az átlátszó műanyag hátizsákokat az iskola már ki is osztotta a diákoknak. A tanulók egy része azonban máris felemelte szavát a tervezett intézkedés ellen.

EURÓPA 2,7 millió európai felhasználót is érinthet a Facebook botrány

(Pixabay)

Akár 2,7 millió európai Facebook-felhasználó személyes adatait is megoszthatták szabálytalanul a Cambridge Analytica nevű brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó céggel - tudatta az Európai Bizottság. A brüsszeli testületet a Facebook tájékoztatta a potenciálisan érintett európaiak számáról. Christian Wigand szóvivő elmondta, hogy Vera Jourová uniós igazságügyi biztos jövő hét elején telefonon fog beszélni a kérdésről Mark Zuckerberggel, a Facebook alapító-vezérigazgatójával. Hozzátette, át fogják tekinteni, hogy a közösségi oldalnak milyen változtatásokat kellene végrehajtania, hogy megfeleljen az új uniós adatvédelmi előírásoknak.

IRAK Közel 30 év után a zöld gyepen

(Pixabay)

Közel harminc év elteltével játszott iraki klubcsapat nemzetközi labdarúgó-mérkőzést. A bagdadi al-Zavra'a a libanoni al-Ahedet fogadta Kerbalában. A második számú ázsiai klubsorozatnak számító AFC Kupa-összecsapást azt követően tudták megrendezni a fővárostól mintegy 100 kilométere lévő városban, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) a múlt hónapban felfüggesztette az iraki klubcsapatok kitiltását. A határozatot még 1990-ben hozta a FIFA az országban uralkodó háborús helyzet miatt. A világszervezet rendelkezése szerint három városban, Kerbala mellett Baszrában és Erbilben már lehet nemzetközi mérkőzéseket rendezni.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon