1-HÉT

Pixabay

VILÁGAz óceánjárók veszélyeztetik a világörökségi helyszíneket

Az óceánjáró hajókkal járó turistaözönnek a világörökségi helyszínekre gyakorolt negatív hatásaira figyelmeztet az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. „A hajókkal és a túlzó mértékű turizmussal járó környezetszennyezés problémákat okoz” – mondta Mechtild Rössler, az UNESCO világörökséggel foglalkozó igazgatója. Különösen Velencében súlyos a helyzet. „Ott a nagy hajók keltette hullámok erodálják az épületeket” – mondta Rössler. Az UNESCO már arról tárgyal, hogy a várost felvegyék a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé. A kisebb városok, köztük az észtországi Tallin és a horvátországi Dubrovnik is a tengerjáró hajók turistáinak áradatától szenved. „Ezek a történelmi városok nem tudnak egyszerre ennyi turistát fogadni” – emelte ki Rössler.

EURÓPAI UNIÓHivatalba lépett az ET új emberi jogi biztosa

(MTI)

Hivatalba lépett Dunja Mijatović, az Európa Tanács (ET) új emberi jogi biztosa, akit január második felében választott meg a strasbourgi székhelyű szervezet parlamenti közgyűlése. A bosznia-hercegovinai szakember az Egyesült Államokban született, lett származású Nils Muizniekstól vette át a posztot, amelyet ő 2012 óta töltött be. Mijatović megbízatása április elsejétől számítva hat évre szól, mandátuma nem hosszabbítható meg.

LETTORSZÁG A lakosság 40%-a nem tanulhat az anyanyelvén

(Pixabay)

A lett elnök jóváhagyta, hogy a kisebbségi, azaz orosz iskolákban lett nyelvű legyen az oktatás. Az oroszok csak az orosz nyelv és irodalmat, valamint a „kultúrájukkal és a történelmükkel összefüggő” tárgyakat tanulhatják anyanyelvükön. „A középiskolában a lett nyelven történő oktatás egyforma lehetőségeket biztosít az egész ifjúság számára a minőségi képzéshez és a lettországi élethez, hogy itt tanuljanak tovább és dolgozzanak. Ez egységesebbé teszi a társadalmat és erősebbé az államot” - vélekedett Raimonds Vejonis, lett elnök.

FRANCIAORSZÁG Sztrájkolnak a vasutasok

(Pixabay)

Megkezdődött az utóbbi évek egyik legnagyobb vasutas sztrájkja Franciaországban. A közlekedésben súlyos fennakadások keletkeztek, miután a vonatoknak nagyjából csak a tizede állt forgalomba. A négy legnagyobb vasutas szakszervezet azt tervezi, hogy a következő három hónapban minden öt napból két napon át munkabeszüntetést tartanak, hogy így tiltakozzanak a kormányzat reformtervei ellen. A 140 ezer embert foglalkoztató, közel 50 milliárd eurós adósságot felhalmozott francia állami vasúttársaság reformja és modernizációja Emmanuel Macron államfő egyik legnagyobb feladatának ígérkezik, 1995 óta szinte mindegyik kormány megpróbálkozott vele, de a szakszervezeti tiltakozások nyomán feladta.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Az Apple is nehezményezi a Facebook adatkezelési gyakorlatát

(Pixabay)

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerint egyre nagyobb szükség lenne olyan szabályozások bevezetésére, amikkel megelőzhető a Facebookhoz hasonló cégek tömeges adatgyűjtése. Az interjúban – amit Kara Swisher, a Recode újságírója és Chris Hayes, az MSNBC riportere készített – Cook azt mondta: jobban örült volna, ha a Facebook és más cégek nem azzal válnak óriássá, hogy különböző forrásokból összegyűjtött személyes adatok alapján részletes profilokat készítenek másokról, majd eladják azokat harmadik feleknek. „A legjobb szabályozás az, ha nincs szabályozás, csak önszabályozás. Ugyanakkor úgy látom, ebben az esetben már túl vagyunk ezen” – mondta Cook a Facebook adatkezelési gyakorlatáról.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon