1-HÉT

pixabay

MAGYARORSZÁG – Kitűzték a kvótanépszavazás időpontját

 

Áder János köztársasági elnök október 2-ra írta ki a népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban. „Október elején a magyar polgárok az Európai Unióban először mondhatnak véleményt Brüsszel bevándorlás politikájáról, üzenetet küldhetnek, elmondhatják, hogy támogatják vagy elutasítják azt” - hangoztatta Rogán Antal a népszavazással kapcsolatos sajtótájékoztatón. Mint ismeretes Az Országgyűlés május 10-én hozott határozatot a népszavazás elrendeléséről a kormány javaslatára. A kérdés úgy szól: Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

 

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Július 4-ét ünnepelték az amerikaiak

 

Viharos időjárás közepette ünnepelték az ország függetlenné válásának 240. évfordulóját az Egyesült Államokban. Mindez, avagy a rossz időjárás azonban nem szabott gátat az ünnepi hangulatnak. Barack Obama elnök olyan csodának nevezte az Egyesült Államokat, amelyet óvni és védelmezni kell. Az elnök csak rövid beszédet mondott, mert a zuhogó eső elmosta a Fehér Ház parkjába katonákkal, háborús veteránokkal és családtagjaikkal tervezett kerti partit. A kitartó eső ellenére megtartották az ünnepségsorozatot és a tűzijátékot a Washingtontól mintegy húsz kilométernyire fekvő Mount Vernonban is. A függetlenségi háborút vezető, majd az Egyesült Államok első elnökévé választott George Washington birtoka ma múzeumként működik. A birtokon korabeli ruhákba öltözött statiszták elevenítették fel a 240 évvel ezelőtti életet, és egy George Washingtont játszó színész köszöntötte az egybegyűlteket.

 

pixabay

 

 

ÁZSIA – Dél-kínai tengeri konfliktus

 

Kína a napokban egyhetes hadgyakorlatot kezdett a saját felügyelete alatt álló, de Vietnam által is magának követelt, dél-kínai-tengeri Hszisa/Paracel-szigetcsoport térségében. Kína a hadgyakorlattal próbál erőt demonstrálni és válaszolni az Egyesült Államoknak. Az Egyesült Államok ugyanis a közelmúltban két repülőgép-hordozóját is a térségbe vezényelte flottakötelékével. A tengeri konfliktussal a Global Times című napilap foglakozott bővebben. A lap szerint a dél-kínai-tengeri területi viták sokkal bonyolultabbá váltak az Egyesült Államok beavatkozása által, és ha az amerikai jelenlétet fokozzák a térségben, Kínának adott esetben képesnek kell lennie arra, hogy „megfizettesse” e beavatkozás árát Washingtonnal.

 

 

EURÓPA – Huszonkét dublini sofőr nyerte a lottófőnyereményt

 

Az írországi Broadstone garázs huszonkét sofőre a legutóbbi EuroMillions sorsoláson mintegy 23,8 millió eurót nyert. Az örömünnepet követően a buszsofőrök nem mentek dolgozni, de a munkakimaradás nem okozott fennakadást az ír főváros tömegközlekedésében. Gareth Quinn, a Broadstone garázs vezetője gratulált a nyerteseknek, akik mesés összeggel gazdagodtak. A csoportosan lottózó kollégák fejenként csaknem egymillió eurót nyertek. A dublini buszközlekedés vezetője, Ray Coyne szintén gratulált a nyerteseknek: „Most sokan osztoznak a sofőrök örömében, kiemelve, hogy a munkásosztály tagjai közül ritkán gazdagodnak meg ilyen sokan egyetlen nap leforgása alatt”.

 

pixabay

 

 

VILÁGHÁLÓ – 15 éves a torrentezés

 

2001 július elején bukkant fel az első torrent alkalmazás a világhálón. Ez a technológia azóta az illegális filmek, zenék és szoftverek cseréjének melegágya lett, de nem csak illegális letöltésekre, hanem hasznos dolgokra is lehet használni. Az első torrentoldalak megjelenését követően, mindössze három évvel később már azt mutatták a statisztikák, hogy az internet összes forgalmának negyedét a torrentezés adja. Sok-sok millió ember jött rá a torrentezés előnyeire. A technológia lényege, hogy, aki akár egy kis részletet is letöltött egy adott fájlból, automatikusan megosztóvá is válik a világhálón, a további igénylők pedig nem egy helyről, hanem tőlük, és az összes többi letöltőtől szedegetik össze a darabkákat, amiket a kliens végül egyesít.

 

 

 

pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon