1-HÉT

Pixabay

GÖRÖGORSZÁG, MACEDÓNIA, SZERBIA Összekötő kapocs a Duna és a Földközi-tenger között

Görögország, Macedónia és Szerbia csatornát alakítana ki, amellyel összekötnék a Dunát a Földközi-tengerrel. Európa második leghosszabb folyója több mint 20 országon folyik keresztül. Amennyiben megvalósul az elképzelés, a kontinens leghosszabb belvízi útvonalát alakítanák ki. A vízi útvonal 650 kilométer hosszúságú lenne, ráadásul a Rajna folyót összeköthetnék az úgynevezett „meleg tengerekkel”, mint az Égei-tenger.

EURÓPAI UNIÓAz EU reagálni fog az esetleges amerikai kereskedelmi korlátozásokra

(Pixabay)

Az Európai Unió kész azonnal reagálni, ha az Egyesült Államok kereskedelmi korlátozásokat léptet életbe vele szemben - hangsúlyozta az Európai Bizottság szóvivője az amerikai elnök által kilátásba helyezett büntetőintézkedésekről szóló hírekkel kapcsolatban. Margarítisz Szkínász a brüsszeli testület sajtóértekezletén leszögezte: készek „gyorsan és megfelelően” reagálni, amennyiben Washington korlátozásokat vezet be az európai kivitellel szemben. További részleteket azonban nem árult el. Donald Trump előző héten azon véleményének adott hangot, hogy az EU méltánytalan az Egyesült Államokkal, és azt mondta, ez még az EU kárára válhat.

HOLLANDIAIdeiglegesen Amszterdamba költözik az Európai Gyógyszerügynökség

(Pixabay)

Először ideiglenes központban helyezik majd el Amszterdamban a jelenleg Londonban működő, de a Brexit miatt költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), az új székhely ugyanis csak később fog elkészülni, közölte Bruno Bruins holland egészségbiztosítási miniszter. A holland tárcavezető elmondta, átmenetileg a nyugat-amszterdami Sloterdijk negyedben fogják elhelyezni az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős EMA-t, mivel a város déli részén épülő új székház a tervek szerint csak 2019 novemberében fog elkészülni.

BRAZÍLIAVádlottak padjára került a „szegények elnöke”

(MTI)

„Mindent elkövetnek azért, hogy ne legyen belőlem elnökjelölt, de az leszek!” – mondta hívei előtt Luiz Inácio Lula da Silva egykori brazil elnök, miután a bíróság megerősítette a kilenc és fél éves börtönbüntetését. A munkáspárti politikust, Brazília valaha volt legnépszerűbb elnökét azzal ültették a vádlottak padjára, hogy politikai szívességeket tett egy építőipari vállalatnak, cserébe pedig 1,2 millió dollár értékben kapott „ajándékokat”. Az egykori vezető minden vádat tagad. A 2015-ben kirobbant botrány ellenére nem veszített népszerűségéből, sőt jelenleg az októberi elnökválasztás legesélyesebb jelöltje.   

JAPÁN534 millió dollárnyi digitális deviza tűnt el

(MTI)

A japán pénzügyi felügyelet ellenőrzést helyezett kilátásba minden kriptodeviza-váltónak és tevékenységének javítására szólította fel a Coincheck elektronikus kereskedési platformot, amelytől 534 millió dollár értékű digitális devizát loptak el a múlt héten hekkerek. A tokiói székhelyű Coincheck.com oldalon a bitcoint kivéve minden kriptodeviza kereskedését felfüggesztették, miután számítógépes kalózok 58 milliárd jen értékben loptak el alternatív kriptopénzt (altcoin) egy likvid, „forró” tárcából, ahol nagy összegek folyamatosan elérhetőek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon