1-HÉT

HOLLANDIA-BELGIUM - Földcserével kezdődött az új esztendő

Belgium rovására egy kicsit nagyobb lett Hollandia területe a 2018-as esztendő első napján. Nincs szó terület elbitorlásról, a két ország a múlt évben állapodott meg arról, hogy átrajzolja a Maas folyó menti határait. Két kicsiny – 23 futballpálya nagyságú – sziget Belgiumtól Hollandia fennhatósága alá került. Cserében Belgium pedig kapott egy – négy futballpálya nagyságú – félszigetet. A határok átrajzolására a Maas folyó 1961-es szabályozása miatt volt szükség, a mérnöki munka eredményeként akkor lakatlan területek kerültek egyik országtól a másikhoz. A mostani földcsere elismeri a földrajzi tényeket.

SZLOVÁKIACsehszlovák nosztalgia

(MTI)

Negyedszázaddal Szlovákia megalakulása után a lakosok 51 százaléka értékeli pozitívan az önálló állam létrejöttét, de a közös csehszlovák állam megszüntetését csak a megkérdezettek 40 százaléka tartja jó döntésnek. „Csehszlovákia nem esett szét, mint a Szovjetunió, és nem is verték szét, mint Jugoszláviát. A két ország egyszerűen különvált” – nyilatkozta Milan Knazko, aki szlovák külügyminiszterként a közös állam jövőjéről 1992-ben folytatott tárgyalássorozat egyik résztvevője volt. Mint ismeretes Szlovákia hivatalosan 1993. január 1-jén jött létre.

NÉMETORSZÁGAz év legnagyobb vesztese

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Martin Schulz az év legnagyobb vesztese a németek szerint - mutatta ki egy felmérés. A németek többsége szerint amikor az új év elején, január 7-én Angela Merkel és Horst Seehofer, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke elkezdi az egyeztetéseket a közös kormányzás folytatásáról az SPD elnökével, akkor „az óév legnagyobb vesztesei ülnek majd tárgyalóasztalhoz”.

NAGY-BRITANNIA1600 autó semmisült meg a Liverpooli tűzvészben

(MTI)

Tűz pusztított szilveszter este az észak-angliai Liverpool egyik parkolóházában, a lángokban autók százai égtek ki, és számos környező épületből kellett embereket kimenekíteni. A rendőrség közlése szerint a kikötői dokkok övezetében lévő, 1600 autót befogadni képes Kings Dock utcai parkolóházban minden ott lévő jármű megsemmisült, s a tulajdonosoknak nem maradt más, mint felvenni a kapcsolatot a biztosító társaságokkal. A tűzben senki sem sérült meg komolyabban.

EGYESÜLT ÁLLAMOKBeiktatták tisztségébe New York polgármesterét

(MTI)

New York bűnügyi statisztikáinak javulását dicsérte beiktatási beszédében a város demokrata párti polgármestere, Bill de Blasio, aki hét elején kezdte meg második polgármesteri ciklusát. Bill de Blasio beiktatási ünnepségét a polgármesteri hivatal előtti parkban, fagyos hidegben tartották, a ceremóniát a brooklyni születésű vermonti szenátor, Bernie Sanders vezette. Beszédében az újraválasztott polgármester kiemelte, hogy a városban az 1950-es évek óta tavaly volt a legalacsonyabb a gyilkosságok száma. A rendőrség még nem végleges adatai szerint 2017-ben 290 gyilkosságot követtek el New Yorkban, és ez az előző évihez képest 14 százalékos csökkenést jelent. „Sikerült a rendőrséget és a város közösségét úgy összehozni, mint korábban soha” - fogalmazott de Blasio.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon