1-HÉT

Pixabay

OROSZORSZÁG - SZÍRIA - Moszkva állandó hadseregcsoportot létesít

Megkezdte az állandó hadseregcsoport felállítását Oroszország Szíriában – jelentette be Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Moszkvában. „Múlt héten a főparancsnok, avagy Vlagyimir Putyin elnök jóváhagyta a tartuszi és a hmejmími bázis szerkezetét. Megkezdtük ott az állandó jelenlét kiépítését” – mondta a tárcavezető. Hmejmímben az orosz haderő légitámaszponttal, Tartuszban pedig haditengerészeti műszaki ellátó központtal rendelkezik, amelyet teljes értékű hadikikötővé szándékozik kiépíteni.

EGYESÜLT ÁLLAMOKTrump válasza az ENSZ határozattervezetére

Csaknem 25 százalékkal, 285 millió dollárral csökkenti az amerikai hozzájárulást az ENSZ működéséhez Donald Trump. Az amerikai elnök azután döntött így, hogy az ENSZ közgyűlése csütörtökön 128 szavazattal, 9 ellenszavazattal és 35 tartózkodással megszavazta a Jeruzsálem státusára vonatkozó döntését elítélő határozattervezetet. Az amerikai ENSZ-nagykövet a szavazás után jelezte, hogy a jövőben újabb csökkentések várhatók. Trump 2018-as büdzséjében nem jut pénz például az ENSZ klímaprogramjaira, és 16 százalékkal csökkentik az UNICEF támogatását is.

NAGY-BRITANNIAA Brexit ára

(Pixabay)

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) szerint alapvető fontosságú importtermékek jelentős drágulásához vezethet, ha Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnésének napjáig nem tud kétoldalú kereskedelmi megállapodásokat kötni azzal a többtucatnyi külső partnergazdasággal, amelyekkel az Európai Unió teljes jogú tagjaként jelenleg vámmentesen vagy nagyon alacsony vámokkal kereskedik.

SVÁJCÖrökre eltűnhetnek a telefonfülkék Svájc utcáiról

(Pixabay)

Eltűnik az utolsó háromezer telefonfülke is Svájc utcáiról. A Swisscom távközlési társaság 2018-tól már nem köteles üzemeltetni az egykor alapvető fontosságúnak tartott fülkéket, és a társaság be is jelentette, hogy jövőre elbontja őket. Aki akar, hozzávetőleg háromezer euróért megvásárolhat egy-egy fülkét. Nagy légtérben működő cégek már éltek ezzel a lehetőséggel, hogy így biztosítsanak lehetőséget dolgozóiknak a zavartalan telefonálásra. A mobiltelefonok korában a telefonfülkékből indított hívások száma 95 százalékkal csökkent 2004 és 2016 között – közölte a Swisscom.

EURÓPA2017 legjobb európai sportolói

(Pixabay)

Cristiano Ronaldo végzett az élen az európai hírügynökségek 2017 legjobb európai sportolóiról rendezett szavazásán, melyen Hosszú Katinka 11. lett. A lengyel PAP hírügynökség által lebonyolított voksoláson a Real Madriddal többek között Bajnokok Ligáját nyert portugál támadó 159 pontot bezsebelve, egymást követő harmadik évben zárt az élen. A dobogóra 143 ponttal a Forma-1 idei világbajnoki címét megszerző brit Lewis Hamilton, valamint 124-gyel az Australian Open- és wimbledoni bajnok teniszező, a svájci Roger Federer fért fel. Hosszú Katinka - aki tavaly harmadikként zárt - ezúttal 34 pontot kapott, és így 11. lett.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon